Юнкер общува с Путин, но „без да вдига шум" | webcafe.bg
newscafe

Юнкер общува с Путин, но „без да вдига шум"

Webcafe.bg
05.05.2015, 17:37 (обновена 05.05.2015, 17:47)
Жан-Клод Юнкер

Снимка: © Getty Images

Юнкер уточни, че това не означава поведението на Русия да бъде прието за нормално.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че поддържа контакт с руския президент Владимир Путин, но „без да вдига шум". Той призова Европа да намери нормален диалог с Русия, както той самият прави в отношенията си с Путин.

Юнкер уточни, че това не означава поведението на Русия да бъде прието за нормално.

"Ние сме заплашени, защото господин Путин... нарушава международното право, защото в началото на XXI век границите се местят със средства от XIX век", каза Юнкер в лекция, която изнесе в Католическия университет в белгийския град Льовен.

"Трябва да кажем "не" на тези опити, знаейки, че няма европейска сигурност без участието на Русия", посочи той, но уточни, че трябва да можем да разговаряме с тези, с които не сме съгласни.

Председателят на ЕК коментира и вариантът за излизане на Гърция от еврозоната и определи тази възможност като началото на края на общата валута. Според него "англосаксонският свят" чака точно това - просто дебне да я унищожи.

"Излизането на Гърция от еврото не е решение. В този случай бихме били изложени на много опасности, защото особено англоаксонският свят би се опитал да направи всичко да разтури еврозоната ритмично, продавайки я "апартамент по апартамент", каза още Юнкер.

"Икономически и демографски ролята на Европа в света намалява. Със своите 5,5 милиона квадратни километра тя е повече от три пъти по-малка от Русия. При сегашния темп на икономическо развитие, в обозримото бъдеще нито една отделна държава на ЕС няма да членува в Г-7", каза Юнкер.

"Продължаваме да си мислим, по причини, които ми убягват, че сме господарите на света. Не сме господари на света. И ако сме били, то не е било за най-голямото благо на човечеството. Светът няма нужда от господари. Трябва да се впишем в една логика на многополярност, където всички са равни - континенти и страни", каза Юнкер и се застъпи за задълбочаването на интеграцията на ЕС.

Oще: валута  владимир путин  гръцка криза  гърция  евро  еврозона  европа  европейска комисия  европейски съюз  ек  ес  жан-клюд юнкер  москва  путин  русия  юнкер 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани