ЕК въвежда квота от 20 000 места за бежанци в ЕС | webcafe.bg
newscafe

ЕК въвежда квота от 20 000 места за бежанци в ЕС

Webcafe.bg
13.05.2015, 16:40 (обновена 13.05.2015, 17:25)
Бежанци

Снимка: © Impact Press Group

За разкриването на 20-те хиляди места за мигранти в ЕС ще бъдат осигурени допълнително 50 милиона евро за тази и следващата година.

Европейската комисия предложи днес въвеждането на квота от 20 000 места в ЕС за разселването на бежанци, "които очевидно се нуждаят от международна закрила в Европа". Схемата ще бъде изяснена до края на месеца, предаде БТА.

До края на годината ще бъде направено предложение за постоянна система на ЕС за разселване на бежанци при извънредни ситуации с масов приток на хора.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира, че миграцията е обща отговорност на всички страни от Общността и всички те са призовани да допринесат за справяне с това "историческо предизвикателство".

ЕК съобщи, че днес е била приета поправка в бюджета на ЕС за 2015 г., за да се осигурят необходимите 89 милиона евро, включително 57 милиона евро за фонд "Убежище, миграция и интеграция", и 5 милиона евро спешно финансиране за фонда "Вътрешна сигурност" за страните "на първа линия" в мигрантската криза.

За разкриването на 20-те хиляди места за мигранти в ЕС ще бъдат осигурени допълнително 50 милиона евро за тази и следващата година.

Според днешното предложение държавите от ЕС без Великобритания, Ирландия и Дания, които могат да не участват в задължителното преразпределение на имигрантите, ще получат централно определени квоти. В определянето на квотите 40 на сто тежест ще има размерът на брутния вътрешен продукт на приемащата държава от ЕС, 40 на сто ще бъде тежестта на числеността на населението й, по 10 на сто тежест ще имат броят на получените молби за убежище от последните четири години и равнището на безработицата.

ЕК предлага две схеми за преразпределението на мигрантите - "преместване" и "презаселване". По схемата за презаселване в ЕС общо ще бъдат осигурени 20 000 места. По двете схеми за България са предвидени квоти от съответно 1,25 процента и 1,08 процента от общия броя имигранти (бежанци). Германия, Франция, Италия и Великобритания поемат най-голямата тежест с между 11 и 18 на сто от количеството имигранти с утвърден статут.

 

Oще: бежанци  европейска комисия  квота  квоти  мигранти  презаселване  преместване  разселване 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 13.05.201520:01

И по двете схеми дела на България е подозрително голям - ние сме приблизително 1/70 от населението на ЕС и освен това сме с доходи неколкократно по-ниски от тези на населението в най-големите държави на съюза, може би е време политиците да престанат да крият и действителното ниво на безработицата.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани