EК започва безпрецедентна процедура срещу Полша | webcafe.bg
newscafe

EК започва безпрецедентна процедура срещу Полша

Webcafe.bg
13.01.2016, 15:52 (обновена 13.01.2016, 16:37)
ярослав качински

Снимка: © GettyImages.com

Eвропейската комисия започна безпрецедентна процедура срещу Полша заради скандалния медиен закон, приет от правителството и подписан от президента Анджей Дуда, въпреки масовите протести в страната.

Европейското законодателство позволява на Комисията да се намеси във всяка страна-членка, ако установи „систематична заплаха за европейските ценности". Това е т.нар. процедура срещу правовата държава.

Санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет. Премиерът на страната Беата Шидло отрича обвиненията в погазване на демократичните ценности, а първият коментар на Варшава бе, че това е „стандартна процедура".

Еврокомисарят Франс Тимерманс съобщи, че ще бъде направена "предварителна оценка" на случая, за да се установи дали действията на управляващите в Полша са в противоречие с фундаменталните принципи на ЕС за върховенство на закона.

В последния работен ден на 2015-та година Полша прие закон, според който директорите на обществените медии - радио и телевизия - се назначават от правителството, а не от колективен представителен орган, като мандатите на сегашните им ръководители изтичат незабавно с влизане в сила на промените.
Ограничава се и възможността независими кандидати да бъдат избирани в полския медиен регулатор.

Мярката бе определена като връщане на тоталитаризма и погазване на свободата на словото.

Другата промяна е, че правителството може да избира съдиите в полския Конституционен съд.
Новото консервативно правителство на „Партия и справедливост" има абсолютно мнозинство в парламента на страната.

Oще: демокрация  демокрация в полша  европейска комисия  ек  полски медии  полша  процедура срещу полша 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.