Трима британци получиха "Нобел" за физика | webcafe.bg
newscafe

Трима британци получиха "Нобел" за физика

Webcafe
04.10.2016, 13:23 (обновена 04.10.2016, 13:28)
алфред нобел, нобел, нобелова награда

Снимка: © Getty Images

"Изследователите разкриха тайните на необичайната материя и отвориха врата към света на непознатото", се казва в позицията на Нобеловия комитет.

Нобеловият комитет присъди наградата за физика на учените Дейвид Тоулес (82 г.), Дънкан Халдейн (65 г.) и Джон Майкъл Костерлиц (74 г.) за математическото описание на фазовите преходи, известни като "необичайни" състояния на веществата.

Тримата работят в областта на физиката на кондензираната материя. Те са открили тотално неочаквани видове поведение на твърдите материали и създават математическа рамка (в полето на топологията), за да обяснят тези необичайни свойства.

Тези открития се превръщата в база за проектирането на нови материали с най-разнообразни свойства.

"Изследователите разкриха тайните на необичайната материя и отвориха врата към света на непознатото", се казва в позицията на Нобеловия комитет.

Нобеловата седмица започна с връчването на наградите по физиология и медицина в понеделник. Очаква се на 5 октомври да бъде дадена наградата за химия, а на 13 октомври - за литература.

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена в Осло на 7 октомври, а за икономика - на 10 октомври.

Oще: математика  награда за физика  наука  нобел  нобелова награда  свойства на веществата  твърди материали  физика  физика на кондензираната амтерия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани