Апаратът, яхнал комета, се събуди след 6-месечно мълчание | webcafe.bg
newscafe

Апаратът, яхнал комета, се събуди след 6-месечно мълчание

Webcafe.bg
14.06.2015, 17:03 (обновена 14.06.2015, 17:18)
Кометата 67P, мисия Розета

"Фила" е първият изследователски апарат, достигнал до повърхността на комета, в историята на изучаването на космическото пространство.

Апаратът "Фила" на мисията "Розета" се събуди след половин годишно мълчание.  "Филе" е "говорила" с екипите на Земята в продължение на 85 секунди, съобщи Европейската космическа агенция.

Това е първият контакт на апарата със Земята, след като той потъна в хибернация през ноември миналата година.

"Фила" е първият изследователски апарат, достигнал до повърхността на комета, в историята на изучаването на космическото пространство. Мисията "Розета" на Европейската космическа агенция започна преди десет години с изстрелване на едноименния апарат, който прелетя близо 7 милиарда километра, за да достигне кометата „Чурюмов-Герасименко" или 67P - и през август т.г. навлезе в орбитата й. Три дни по-късно "Филе" изпадна в хибернация, а екипите, работещи на Земята, чакат повторен сигнал от него от 12 март насам.

"Фила" се справя много добре", каза мениджърът на проекта д-р Стефан Уламек.

Апаратът зарежда батериите си от слънчевата светлина. Той обаче се приземи на място, където прекарва в сянка повечето време. Сега учените очакват повторен контакт между "Фила" и "Розета", за да получат още от събраните данни.

Oще: комета  космическа мисия  космическа станция  космос  наука  розета  фила 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.