ЕС обединява 28-те енергийни пазара в общ съюз | webcafe.bg
newscafe

ЕС обединява 28-те енергийни пазара в общ съюз

Webcafe.bg
25.02.2015, 18:04 (обновена 25.02.2015, 18:11)
Марош Шефчович, комисар по енергетиката

Марош Шевчович определи стратегията за Енергийния съюз като "безспорно най-амбициозния енергиен проект" от създаването на ЕС досега

Планът за създаване на Енергиен съюз в ЕС беше одобрен в Европейската комисия. Стратегията определя политиките на ЕС в енергийния сектор в мандата на Жан-Клод Юнкер.

Зам.-председателят на ЕК Марош Шевчович определи стратегията за Енергийния съюз като "безспорно най-амбициозния енергиен проект" от създаването на ЕС досега.

По думите му той може да спести по 40 млрд. евро на година на европейските потребители и бизнес чрез диверсификация на енергийните ресурси.

Планът за разширяване на координацията между 28-те енергийни пазара на страните-членки на ЕС има за цел подобряването на пограничните връзки за пренос на газ, петрол и електричество между страните от ЕС, както и инвестиции в нови енергийни ресурси от Северна Африка, Норвегия и Турция.

Стратегията на ЕК поставя като приоритет промяна на отношенията с Русия като доставчик на енергийни ресурси, с цел отваряне на пазара, лоялна конкуренция, защита на околната среда и гарантиране на сигурността на страните-членки в ЕС.

"Зависимостта ни от външни енергийни ресурси влияе върху способността ни да водим независима външна политика", предупреди председателят на Групата на либералите в ЕП Ги Верховстад.

Енергийният съюз си поставя за цел постигане на поносими и конкурентни цени на електроенергията за битовите и промишлените потребители, намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, както и ограничаване на емисиите парникови газова.

Към момента около една трета от природния газ в Европа идва от Русия. Повечето страни в Източна Европа, в това число България, са почти 100% зависими от руските газови доставки.

Страните от ЕС имат висока зависимост и от вноса на ядрено гориво и предоставянето на свързани с атомната енергетика услуги. Ето защо диверсификацията е от основно значение за сигурността на доставките. Атомната енергетика представлява около 30% от европейското енергийно производство.

Според стратегията, всички страни трябва да съгласуват с ЕК бъдещи споразумения за купуването на енергоносители от трети страни.

Предложенията в плана на ЕК ще станат основа за бъдещото законодателство в ЕС. Първият дебат по Енергийния съюз ще се проведе на 6 март на среща на министрите на околната среда на ЕС.

Oще: атомна енергетика  газ  диверсификация на енергийните доставки  електричество  електроенергия  енергетика  енергиен съюз  енергийни ресурси  зависимост  марош шевчович  петрол  русия и ес  ток  цени на тока  ядрено гориво 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.