ЕП гласува за замразяване на преговорите на ЕС с Турция | webcafe.bg
newscafe

ЕП гласува за замразяване на преговорите на ЕС с Турция

Webcafe, Reuters, bTV
24.11.2016, 15:11 (обновена 24.11.2016, 15:19)
Европейски парламент

Причината за резолюцията с пожелателен характер, гласувана от Европейския парламент, са "непропорционалните" репресии в Турция след опита за преврат

Депутатите от Европейския парламент гласуваха с 479 гласа "за", 37 - "против" и 107 - "въздържали се" за замразяването на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Решението има необвързващ характер, символично е и представлява по-скоро призив към Европейската комисия да замрази преговорите с Турция, които продължават вече от 11 години без напредък.

Европейският парламент осъжда строго "непропорционалните репресивни мерки", предприети от Турция след проваления опит за преврат през юли. В резолюцията се посочва още и че въпреки мерките, Европейският парламент остава решен да задържи Турция в орбитата на ЕС.

И двете страни по преговорите не очакват Турция да успее да изпълни предприсъединителните изисквания за прием в ЕС през следващите години, коментира Reuters.

В изявление вчера турският премиер Ердоган заяви, че за Турция няма никакво значение дали Европейският парламент ще прекрати преговорите за членство на Турция в ЕС. Той каза това, след като стана ясно, че водещи евродепутати призовават преговорите за присъединяване на Турция към ЕС да бъдат замразени.

След опита за преврат в Турция бяха уволнени или отстранени около 129 000 държавни служители, бяха задържани 2386 съдии и прокурори, 10 депутати от опозицията, около 150 журналисти, както и около 40 000 други граждани.

В документа, гласуван от ЕП, се обобщава, че използването на репресивни мерки от страна на турското правителство в условията на извънредно положение е несъразмерно и нарушава основните права и свободи, защитавани от турската конституция и демократичните ценности, на които се основава ЕС, както и че противоречи на Международния пакт за граждански и политически права.

ЕП отчита и факта, че турският президент Реджеп Ердоган и турското правителство многократно са правили изявления за възстановяването на смъртното наказание.

Според приетото решение на депутатите, Европейската комисия е в правото си по собствена инициатива или по искане от страна на 1/3 от държавите в ЕС да препоръча спирането на преговорите и да промени условията за тяхното възобновяване.

Това се предвижда от правната основа на досегашните преговори с Анкара и е мярка, която може да се задейства при сериозно и постоянно нарушаване на Турция на принципите на правовата държава и потъпкване на правата и основните свободи на човека.

Временното прекратяване на преговорите би довело до замразяване на текущите преговори, без да се отварят нови глави и да се предприемат нови инициативи, се посочва в резолюцията.

 

Oще: reuters  европа  европейската комисия  европейски парламент  европейски съюз  ес  замразяване на преговорите с турция  турция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани