Юнкер: Историята ще ни търси сметка за бежанците | webcafe.bg
newscafe

Юнкер: Историята ще ни търси сметка за бежанците

Webcafe.bg
22.09.2015, 17:50 (обновена 22.09.2015, 18:12)
сърбия, унгария, граница, бежанци, полиция, имигранти

Снимка: © Getty Images

Европа има капацитета и задължението да приеме безпрецедентната вълна от бежанци, която е по-голяма от тази от 90-те години, когато бивша Югославия се разпадна

Европа може да очаква тази година 1 милион мигранти, предимно от Сирия и Ирак. Лидерите на ЕС трябва да изгладят различията си, за да се справят с предизвикателството. Това предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Почти половин милион най-вероятно ще бъдат квалифицирани като бежанци, поясняват от организацията. В доклад на организацията се казва, че Европа има капацитета и задължението да приеме безпрецедентната вълна от бежанци, която е по-голяма от тази от 90-те години, когато бивша Югославия се разпадна.

"Трябва да се възползваме от европейския бюджет, за да се справим с бежанците", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Историята ще ни търси сметка. Виждаме страни, които затварят границите си, но това не е решение. Ако някой е оцелял от бомбите и войната и е прекосил Средиземно море с лодка, една ограда няма да го спре. Искам от европейските граждани солидарност към избягалите от домовете си", призова Юнкер.

На фона на имигрантската криза беше направено предложението държавите от ЕС, които откажат да приемат преместени от Италия, Унгария и Гърция, да плащат финансова санкция на Брюксел, състояща се от 0.002% от БВП на съответната страна.

Председателят на еврокомисията посочи, че е нужен по-добър бюджет, в който всяко евро да свърши работа.

Според финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле настоящият бюджет на ЕС е базиран на исторически избори и национални приоритети, но не и на европейски политики.

Ще подкрепим разпределението на 120 000 мигранти в ЕС и смятаме, че този ангажимент трябва да бъде задължителен, защото иначе се обезсмисля неговото прилагане. Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова, която пристигна за поредното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Нямаме основание да променяме позицията си, ще потвърдим, че решението за квотното разпределение е начало на по-добрия контрол. Това е временно решение, трябва да се търсят принципните подходи за прекратяването на кризисната ситуация, допълни в отговор на въпроси вицепремиерът. Тя определи като справедлив и балансиран предложения механизъм за разселването на мигрантите.

Oще: бежанци  волфганг шойбле  ес  жан-клод юнкер  имигранти  квота  квоти  криза  мигранти  румяна бъчварова  сирия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

1 Шебек Хасан | 22.09.201518:55

Да, така е! Един ден децата ни ще питат, защо сме позволили на разни брюкселски зелки и американски комсомолци да затрият европейската цивилизация. Чуди се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани