Животът на Земята е застрашен | webcafe.bg
newscafe

Животът на Земята е застрашен

Webcafe.bg
20.06.2015, 11:49 (обновена 20.06.2015, 12:13)
Прогноза за времето

Снимка: © MF

На Земята е започнало шестото масово измиране на видове и за първи път причината е човекът, а не природен катаклизъм, съобщи група биолози от три американски университета в сп. „Science Advances". Според тях в момента на нашата планета тече шесто измиране на видовете.

От 1900 г. насам се наблюдава изключително забързване на изчезването на видовете, като за малко повече от век са изчезнали 470 вида гръбначни.

В други периоди за изчезването на толкова много видове биха били необходими 10 000 години. Сегашният темп напомня времето преди 66 млн. години, когато са измрели динозаврите, морските рептилии и птерозаврите.

Заради ефекта от разрушаването на екосистемите, очакванията са до три човешки поколения процесът на опрашване на пчелите да изчезне.

В момента под заплаха от бързо изчезване са 40% от земноводните и една четвърт от млекопитаещите видове. Учените твърдят, че тази опасна тенденция застраша и живота на хората.

"Ако тенденцията се запази, ще са необходими милиони години за възстановяване на загубеното биоразнообразие, а нашият собствен вид вероятно също ще изчезне доста бързо ", казва един от авторите на изследването Герардо Себалос (Gerardo Ceballos) от Автономния университет Мексико.

Последното масово измиране е на динозаврите, а предишните са водили до изчезване от 50 до 96% от всички видове.

Oще: видове  животни  земята  изчезване на видовете  климатични промени  човек 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани