ЦРУ разсекрети причините за провала си на 11 септември | webcafe.bg
newscafe

ЦРУ разсекрети причините за провала си на 11 септември

Webcafe.bg
13.06.2015, 20:14 (обновена 13.06.2015, 20:20)
11 септември

Снимка: © Getty Images

Можеше ли да се предотвратят атентатите от Ню Йорк?

ЦРУ разсекрети серия от документи по разследването на терористичния акт от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

Американското разузнаване публикува разсекретени версии на пет документа, които засягат действията, предприети от службата преди и след атаката на "Ал Кайда". Сред материалите с обем от 10 до 500 страници е и редактирана версия на отчета на инспектората на ЦРУ от 2005 г., както и четири доклада от "алтернативна гледна точка" за работата на агентите преди атаките.

В отчета на Главния инспекторат се отбелязва, че "по определени въпроси ЦРУ и сътрудниците му не са изпълнили задълженията си по коректния начин". В същото време се твърди, че не са установени нарушения на закона от страна на сътрудниците на агенцията.

В документа се подчертава, че нито правителството на САЩ, нито сътрудниците на ЦРУ не са разполагали със стратегически план за борба с Ал Кайда.

Наред с това в него се съдържа критика по адрес на бившия ръководител на ЦРУ Джордж Тенет, който "носи отговорност" за липсата на план за противодействие на терористичната заплаха.

Публикувана е и реакцията на Тенет, който оглавяваше агенцията от 1997 до 2004 г. По думите му, документът на инспектората е "спекулация" и не може да бъде "легитимна оценка" на работата му спрямо Ал Кайда.

Бившият ръководител на ЦРУ уточнява, че е предупреждавал Конгреса за възможната опасност и е настоявал за увеличение на финансирането на разузнаването.

В края на 90-те години, според него, антитерористичната бобра не е била висш приоритет на службата заради политиката на Бил Клинтън, поради което ЦРУ не е било достатъчно подготвено за предотвратяването на заплахите.

Според Тенет ЦРУ е спряло опити на Ал Кайда за сериозни атаки през 1999 и 2000 г., но не се дават повече подробности по случаите.

Oще: 11 септември 2001  ал кайда  америка  американско разузнаване  атентатите от 11 септември  джордж тенет  доклад  задължения  инспекторат  кулите близнаци  национална сигурност  сащ  цру 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани