Борисов отива с оплаквания на срещата за миграцията в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Борисов отива с оплаквания на срещата за миграцията в ЕС

Webcafe.bg
23.04.2015, 18:32 (обновена 23.04.2015, 19:07)
граница

В момента от другата страна чакат един-два милиона бежанци. Сто хиляди да влязат в България, ние сме приключени, твърди Борисов за бежанците

Европейските лидери се събират в Брюксел, за да решат проблема с миграционния натиск. Швеция предложи държавите да приемат бежанци на равен принцип, а Великобритания обеща три кораба и три хеликоптера за засилване на контрола в Средиземно море, където само за последната седмица се удавиха около 900 бежанци.

"Никой не храни илюзии, че днес ще съумеем да решим проблема с миграцията. Ние обаче трябва да положим огромни усилия в тази насока. Уверен съм, че ще можем да съгласуваме конкретни действия", коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди срещата, свикана по настояване на Франция.

България ще се опита да обърне внимание върху опазването на сухопътната граница, тъй като има данни от службите, че около 2 милиона бежанци чакат на границата с Турция.

„Като държава взехме толкова много кораби, вертолети, джипове, релейни станции - огромни пари похарчихме, за да пазим надеждно шенгенската граница. Оказваме огромна помощ на ЕС, просто колегите малко трябва да се стегнат да работят по-добре", коментира Борисов.

Според него е най-правилно предложението за създаването на приемни бежански центрове извън ЕС, както поиска и италианският министър-председател Матео Ренци.

„В морето пак е кораб, в морската шир сателитите го засичат. Я да дойдат на тези стотици километри на нашата граница да видят как се пази зимно време. Загинаха ни полицаи, трошим техника, огромни пари даваме. Просто като държава от ЕС сме се борили да държим надеждна граница. След като има оплаквания от другите, ще се оплача днес и аз", каза преди срещата премиерът Бойко Борисов.

Френският президент Франсоа Оланд очаква решения за разширяване на морските операции на съюза в Средиземно море, както и за борба с криминалните групировки, занимаващи се се с превоз на нелегални имигранти.

"Така че, ако дават на едни, да бъдат любезни да погледнат и нас. Ако въведат такъв конвой, какъвто се предвижда в Средиземно море, те ще до дойдат на сухопътната граница. В момента от другата страна чакат един-два милиона бежанци. Сто хиляди да влязат в България, ние сме приключени", коментира Борисов.

Той допълни, че има дни, в които 280 - 300 души се опитват да влязат на българска територия. Турската граница е сравнително стабилна, защото там има стена, но с Гърция имаме "съществени проблеми".

"Където мина Арабската пролет, се разсипаха държавите. Трябва да направим така, че да помогнем на тези хора да останат по домовете си", настоя Борисов.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани