АТ&T помогнал на американските служби да подслушват | webcafe.bg
newscafe

АТ&T помогнал на американските служби да подслушват

Webcafe.bg
16.08.2015, 11:59 (обновена 16.08.2015, 12:02)
База на Агенцията за национална сигурност в САЩ, Мериленд

Снимка: © Getty Images

Телекомуникационният гигант помагал на АНС да следи централата на ООН, както и за широк кръг от класифицирани дейности

Телекомуникационният гигант АТ&T е помогнал на американската Агенция за национална сигурност (АНС) за провеждане на мащабно електронно следене, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

АНС е разчитала на необичайното си партньорство с телекомуникационната компания, продължило с десетилетия.

Въпреки че е известно отдавна, че американските телекоми помагат на службите, но документи на АНС показват, че това партньорство е считано за уникално и особено продуктивно. Един от документите описва компанията като много склонна към сътридничество, а друг документ говори за изключителното желание на компанията да помогне.

Според документите от периода между 2003 и 2013 г., компанията е оказвала техническо съдействие на АНС за изпълнение на тайна съдебна заповед, позволяваща да се следи цялата интернет комуникация в централата на ООН, която е клиент на АТ&T.

Компанията е помагала на АНС за осъществяване на широк кръг от класифицирани дейности. От документите става ясно какво голямо значение имат работните отношения между АНС и Ей Ти енд Ти, позволяващи на разузнавателната служба да следи минаващите през САЩ интернет комуникации съгласно различни законови правила.

Информацията на "Ню Йорк таймс" показва, че АТ&T е инсталирала оборудване за следене в поне 17 от своите интернет центрове в САЩ, а нейните инженери са били първите, използвали нови технологии за следене, измислени от АНС.

Според изнесените данни компанията е започнала през 2011 г. да предоставя на АНС ежедневно над 1,1 милиард разпечатки на разговори с мобилни телефони в САЩ.

Oще: агенция за национална сигурност  американската агенция за национална сигурност  американските служби  анс  ат&t  едуард сноудън  интернет  комуникация  подслушване  сноудън  телекомуникационен гиганд 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани