Вода няма да достига на една пета от света до 2040-та | webcafe.bg
newscafe

Вода няма да достига на една пета от света до 2040-та

Webcafe.bg
27.08.2015, 15:13 (обновена 27.08.2015, 15:33)
глад

Снимка: © sxc

Проучването класира всички държави според кризата за вода, която може да настъпи, като най-уязвими са страните в Близкия Изток.

Една пета от света ще се сблъска с недостиг на вода до 2040 година заради климатичните промени, сочи анализ на World Resources Institute (WRI). За целите на проучването, екипът е разделил света на няколко по-малки региона и е сравнил очакваното количество на валежи в района с очакваното нарастване в търсенето на вода.

Проучването класира всички държави според кризата за вода, която може да настъпи, като най-уязвими са страните в Близкия Изток.

Бахрейн, Кувейт, Палестина, Катар, Обединените арабски емирства, Израел, Саудитска Арабия, Оман и Ливан са част от 14-те държави в района, които попадат в списъка на 33-те най-застрашени от недостиг на вода в света. Според доклада в обозримо бъдеще тези места ще се сблъскат със сериозни предизвикателства заради липсата на вода. Към момента те вече са доста несигурни в това отношение и разчитат на подпочвени води и пречистена морска вода.

Други държави също се усетят проблем с водата, като от това са застрашени дори и големите икономики на САЩ, Китай и Индия. Тези страни вече се борят срещу дефицита на вода, но въпреки това ще бъдат изправени пред същите нива на недостиг през 2040 година.

Висок риск има и пред Австралия, Индонезия, Филипините, Монголия, Намибия, Южна Африка, Боцвана, Перу, Чили и няколко северноафрикански държави. 

В списъка попадат още Македония, Гърция и Турция - съответно на 17-то, 27-мо и 28-мо място по риск.

 

Oще: вода  водна криза  глад  засушаване  криза  недостиг на вода  суша 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.