Банките и борсата в Гърция няма да отворят в понеделник | webcafe.bg
newscafe

Гърция затвори банките и борсата

Webcafe.bg
28.06.2015, 15:52 (обновена 29.06.2015, 08:27)
Празни банкомати

Снимка: © Getty Images

Борсата и банките в страната няма да отворят в понеделник

От понеделник банкоматите в Гърция няма да работят, а след това ще пускат до 60 евро на ден. Ограничението за теглене на пари в брой няма да се отнася за чуждестранните туристи, ако използват дебитни или кредитни карти, издадени извън границите на Гърция.

Европейската централна банка ще запази извънредната си финансова помощ за гръцките банки на нивото, договорено в петък, въпреки това борсата и банките в страната няма да отворят в понеделник.

Как точно ще се случи "затварянето" на банките беше тема на извънредна среща, на която са премиерът Ципрас, финансовият министър Варуфакис, директорът на гръцката Централна банка, други банкери и министри.

В неделя много от банкоматите в страната останаха празни. От края на миналата година гърците постоянно теглят депозитите си и целта на банковата ваканция е да успокои ситуацията с истеричното теглене на пари.

След обявяването на решението за затварянето на банките, Алексис Ципрас заяви, че спестяванията на гражданите, заплатите и пенсиите им са гарантирани.

 

В Twitter Ципрас написа: "В тези критични часове, трябва да не забравяме, че единственото, от което да се страхуваме, е самият страх". След това той добави, че достойнстовото на гръцкия народ пред лицето на изнудването и несправедливостта ще изпрати послание за надежда и гордост в цяла Европа.

По данни на гръцката национална банка в банките в момента има почти 175 млрд. евро. Година по-рано те са били 211 млрд. лв.

ЕЦБ отказа допълнителна помощ към Гърция, което ще доведе до приемане на ограничения в сумите, които гражданите ще могат да теглят от гръцките банки, когато те отворят врати, което по план ще стане най-рано след седмица.

Гръцките банки разчитат на помощта от ЕЦБ за ликвидността си и ако тя бъде прекратена, това ще извади Гърция от еврозоната.

В неделя директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази разочарование от настоящата ситуация и надежда, че все пак ще се стигне до някакво сближаване на позициите.

Гърция поиска допълнителна помощ от Европейската централна банка в размер на 5 млрд. евро - предложение, което ЕЦБ отхвърли, но все пак гарантира, че ще спази извънредната финансова помощ за гръцките банки.

Гръцката банка увери, че като член на еврозоната, ще предприеме всички необходими мерки да подсигури финансовата стабилност за гръцките граждани предвид трудните обстоятелства.

На 5-ти юли Ципрас свика референдум, на който гърците да кажат дали са съгласни с условията на кредиторите.

Преди това обаче, на 30 юни, Гърция трябва да изплати на МВФ 1,6 млрд. евро, което ще много трудно, ако Гърция и кредиторите не се обединят около пакет реформи, на базата на който гърците да получат допълнителна помощ от 15, 5 млрд. евро.

В края на месеца от държавния бюджет трябва да излязат средства и за заплатите на държавните служители и пенсиите.

В момента няма яснота с колко точно пари разполага правителството на Гърция.

Oще: алексис ципрас  атина  банки  банкиране  гръцка централна банка  гърция  гърция фалит  еврозона  европа  европейски съюз  ес  ецб  сириза  янис варуфакис 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 28.06.201522:32

Този филм сме го гледали. Ако гръцките другари се нуждаят от помощ, ето адресите на българските им другари: Жан Виденов/ Ципрас/- преподавател в Европейския колеж по икономика, Пловдив; Румен Гечев /Зирофакис/ - професор в УНСС, депутат, комунист. Всъщност, дали византийчетата не са учили в България? Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 28.06.201522:22

Като постоят до референдума без банки може и да променят виждането си върху ситуацията в която се намират.
За 5 години са получили колко беше? Около 250 милиарда Евро, значи по около 50 милиарда Евро годишно - малко повече от брутния продукт, който създава България за година... това са чисти пари, така да се каже... и не им стига...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани