Френски съд позволи на човек да има "неутрален" пол | webcafe.bg
newscafe

Френски съд позволи на човек да има "неутрален" пол

Webcafe.bg
14.10.2015, 18:49 (обновена 14.10.2015, 18:54)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Решението подлежи на обжалване

За първи път във Франция човек, роден без пълен генитален апарат, поради което не е нито мъж, нито жена, получи право да промени своето гражданско състояние, определяйки пола си като "неутрален".

Решението обаче подлежи на обжалване, съобщи АФП. Съдия от френския град Тур е упълномощил на 20 август човек, смятан досега за мъж, да промени пола в гражданското си състояние, определяйки го като "неутрален", каза заместник-прокурор Жоел Патар.

Не се разкрива самоличността на въпросния човек, а посочва само, че е роден през 1951 г., сключил е брак и е осиновил дете.

Според неговия лекар човекът е роден със "зачатъчна вагина" и "микропенис", но без тестиси, и досега се е измъчвал от това, че официално е смятан за мъж.

"Пред пубертета разбрах, че не съм момче. Не ми поникна брада, мускулите ми не заякнаха. Днес най-сетне имам усещането, че обществото ме признава такъв, какъвто съм", разказва той.

Човекът разказа, че когато бил на 35 години лекарите му го накарали да взема тестостерон. "Видът ми стана по-мъжки, не можех да се позная. Това ме накара да осъзная, че не съм нито мъж, нито жена", казва той, критикувайки "осакатяващите операции", които се правят понастоящем на интерсексуалните бебета.

Oще: генитален апарат  неутрален пол  пол  сексуалност  смяна на пола  съд  франция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.