Учени биопринтираха триизмерен модел на сърце | webcafe.bg
newscafe

Учени биопринтираха триизмерен модел на сърце

Webcafe.bg, БТА
29.10.2015, 11:44 (обновена 29.10.2015, 11:48)
сърце

Снимка: © Getty images

Остава само да се принтират сърдечни клетки, за да може сърдечният мускул да се свива. Тогава ще е възможно принтиране на цяло сърце

Американски учени успяха да извършат биопринтиране на триизмерни модели на сърце, бедрена кост и коронарни артерии, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Екип от университета "Карнеги Мелън" е направил голяма крачка напред в биопринтирането във формат 3D, което цели да се създадат човешки тъкани и дори цели човешки органи. Учените разработили метод, който позволява да се принтират структури от меки материали. С помощта на новата технология извършили биопринтиране на модели на бедрена кост и коронарни артерии.

Освен това, ползвайки магнитнорезонансна томография, конструирали модел на сърце на ембрион. Остава само да се принтират сърдечни клетки, за да може сърдечният мускул да се свива. Тогава ще е възможно принтиране на цяло сърце. Това дава надежди на хиляди пациенти, които чакат сърдечна трансплантация.

Триизмерното принтиране на меки материали е непознато, защото досега бе нужна твърда матрица, в която последователно да бъдат положени няколко слоя клетки съобразно модел, определен от компютър. Матрицата служи като скелет за клетките, за да се придаде форма на тъканта.

"Свързаното с меките материали предизвикателство се състои в това, че "провисват" под силата на собственото си тегло - заяви ръководителят на изследването Адам Файнбърг. - Затова принтирахме тези меки материали, съдържащи колаген и други биологични тъкани, в матрица от хидрогел."

След това принтираната структура придобива нормална телесна температура, за да се отстрани матрицата от хидрогел, без да се увредят биологичните молекули. Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.

Oще: биопринтиране  модел  принтиране  сърце  трансплантация 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.