Кредиторите одобриха гръцкия бюджет | webcafe.bg
newscafe

Кредиторите одобриха гръцкия бюджет

Webcafe.bg
11.08.2015, 07:45 (обновена 11.08.2015, 07:54)
алексис ципрас

Снимка: © Getty Images

Международните кредитори одобриха бюджетните цели на Гърция до 2018-та година, които включват нулев дефицит от следващата година и премахване на данъчните облекчения за министри, депутати и ръководители на държавни агенции.

Това е важна стъпка към подписване на споразумение за третата спасителна програма за Атина в размер на 86 милиарда евро, отново за следващите три години.

Очаква се окончателното споразумение да стане факт до 18 август, така че да може на 20 август закъсалата държава да получи новия транш, с който да покрие плащането към Европейската централна банка в размер на 3,2 млрд. евро.

Ако това не стане, Гърция ще поиска нов мостов кредит, след като вече получи 7.2 милиарда евро, с които да осигури непосредствените си нужди.

През втората половина на юли Гърция изплати 2 млрд. евро на Международния валутен фонд именно с помощта на мостов кредит. На 7 август Атина преведе на МВФ още една част от дължимото, в размер на 186,3 млн евро. Това даде основания на директора на МВФ Кристин Лагард да заяви, че излизането на Гърция от Еврозоната "вече не стои на дневен ред".

Предвижда се през 2015 г. първичният бюджетен дефицит да съставлява 0,25% от БВП на страната, през 2016 г. да достигне 0,5% от БВП, през 2017 г. -+ 1,75%, а през 2018 г. - 3,5% от БВП.

"Това е политическа инициатива със символично съдържание, а не търси само икономически резултат", коментира премиерът Алексис Ципрас. Ще бъдат премахнати 25-процентото данъчно облекчение върху депутатските заплатите, както и освобождаването от данъци на членовете на парламентарните комисии. С 15% ще бъдат намалени заплатите на министри, зам-министри и други държавни длъжности.

Oще: алексис ципрас  бюджет на гърция  гърция  дълг на гърция  държавен дълг  европейска комисия  международен валутен фонд  сириза 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани