Кредитният рейтинг на България е застрашен заради Гърция | webcafe.bg
newscafe

Кредитният рейтинг на България е застрашен заради Гърция

Webcafe.bg
24.06.2015, 18:44 (обновена 24.06.2015, 19:05)
банка

Гръцки банки притежават системично значими банки в тези страни от Югоизточна Европа

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) предупреди днес, че има опасност да понижи кредитните рейтинги на България, Македония, Албания, Румъния и Сърбия, ако затрудненията на Гърция се разпространят в тяхната банкова система, съобщи Ройтерс.

Гръцки банки притежават системично значими банки в тези страни от Югоизточна Европа и това поражда опасения, че ако Атина бъде принудена да напусне еврозоната, нейните кредитни компании ще станат неплатежоспособни, което може да има ефекта на доминото за техните филиали.

Ако след това се наложи правителствата на отделните страни да ги спасяват, това ще навреди на националните финанси и на дългосрочните перспективи за растеж поради въздържането на банките да отпускат кредити, за да се опитат да оцелеят, изтъква рейтинговата агенция.

Гръцката Алфа банк (Alpha Bank) е най-разпространена в географски план, с клонове в Румъния, България, Сърбия, Албания и Македония. Рейтинговата агенция е на мнение, че пазарните дялове на филиалите на гръцките банки са от около 15 процента от цялата финансова система в Румъния и Сърбия и над 20 на сто в България и Македония.

 

Oще: банка  банки  гърция  рейтинг  стандард енд пуърс 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.