170 000 мигранти в ЕС само за месец | webcafe.bg
newscafe

170 000 мигранти в ЕС само за месец

Webcafe.bg
14.10.2015, 09:02 (обновена 14.10.2015, 09:10)
туск

Доналд Туск предупреждава, че през пролетта Европа трябва да е готова за нова, по-голяма мигрантска вълна

Само през септември в страни от Европейския съюз са влезли 170 000 мигранти, обяви Европейската агенция за контрол на външните граници (ФРОНТЕКС). От началото на годината до края на септември в ЕС са пристигнали над 710 000 мигранти. Най-засегнати от миграционната вълна са гръцките острови в Егейско море.

Същевременно броят на мигрантите, които пристигат в Италия през Средиземно море от Либия, е намалял. Според Международната организация по миграцията, броят на загиналите в Средиземно море мигранти е 3103 души.

ФРОНТЕКС посочва, че най-много са мигрантите от Сирия.

Бежанската криза ще е основна тема и на предстоящата среща на европейските лидери. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предупредил Турция, че ще получи отстъпки от ЕС само ако успешно намали потока от бежанци към Европа. В писмо до членовете на Европейския съвет Туск предупреждава, че мигрантският поток ще намалее през зимата, но заради усложнената обстановка в Сирия, Европа трябва да е готова за още по-голяма вълна от мигранти през пролетта. Според него милиони бежанци ще тръгнат към страни от ЕС през пролетта и дори това да звучи преувеличено, Европа трябва да е готова за всички възможни сценарии.

Oще: бежанска вълна  бежански поток  бежанци  война в сирия  гражданска война  европейски съюз  ес  италия  мигранти  сирийски бежанци  сирия  средиземно море  фронтекст 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани