29 000 българи са модерни роби | webcafe.bg
newscafe

29 000 българи са модерни роби

Ивайло Гюров
31.05.2016, 19:34 (обновена 31.05.2016, 20:13)
експлоатация

Снимка: © Getty Images

45 милиона души по света са ежедневно експлоатирани

Новият доклад за глобалния индекс на модерното робство постави България на 32 място. Отчетът е изготвен от Walk Free Foundation, а данните се събрани от проучване на Gallup, проведено в 167 държави.

Модерното робство се определя като случаи, в които възможността на човек да контролира собствените си тяло, свобода и избор на препитане е отнета от друго лице с цел експлоатация. Тази свобода често е отнета чрез заплахи, насилие, измама или злоупотреба с власт.

Всяка страна получава рейтинг, като скалата е подобна на тези за кредитните рейтинги - A, BBB, BB, B, CCC и т.н. Холандия е единствената държава с отличен рейтинг А, следвана от САЩ с рейтинг BBB.

Рейтингът на България е B. Сподед доклада броят на модерните роби у нас е 29 000 или 0.4% от населението.


В класацията за усилия, положени от държавните органи срещу модерното робство, се нареждаме след страни като Босна, Нигерия и Уганда.

Българските роми са окачествени като изключително уязвима група. Най-честите случаи на експлатация са продаването на ромски деца, принуждаването им да просят, както и все още съществуващото крадене на булки.

Общият брой на модерните роби по света е 45,8 милиона души. 58 % от тях живеят в 5 държави в Азия: Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Узбекистан.

Страните с най-голям дял роби спрямо броя на населението са Северна Корея, Узбекистан, Камбоджа, Индия и Катар. Тези с най-малък: Люксембург, Ирландия, скандинавските държави, Швейцария и Австрия. Извън Европа добре се представят САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Докладът отличава правителства на Холандия, САЩ, Обединеното кралство, Швеция и Австралия като най-активни в борбата срещу съвременното робство. От балканските държави най-високо оценена към момента е Хърватия.

В Европа модерните роби са 1 243 400 милиона или 2.7% от всички по света. Половината са на възраст между 23 и 42 години, като съотношението мъже-жени е 57.5% мъже към 42.5% жени.

Най-честите видове експлоатация на Стария континент са сексуална и трудова, а основен "източник" на модерни роби е трафикът на хора. Пострадалите от втория вид най-често работят в секторите на проституцията, домашните услуги, транспорта и заводска работа.

Докладът отчита, че най-честият начин, по който човек може да стане жертва на трафик на хора, е чрез предложение за работа, особено ако идва от чужбина. В тези случаи работодателите, изземат личните документи и мобилните телефони на работниците, след което ги принуждават да работят по 12-13 часа на ден, шест дни в седмицата.

Повечето от жертвите са от Източна Европа. Македония е лидер по процент жертви от броя на населението, следвана от Турция, Полша и Босна. Очаква се всички тези показатели да бъдат променени в известна степен заради бежанската вълна, заляла континента.

Oще: walk free foundation  българия  експлоатация  модерно робство  проституция  робство  свят  трафик 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.