Салах Абдеслам отказва да говори за атентатите в Брюксел | webcafe.bg
newscafe

Салах Абдеслам отказва да говори за атентатите в Брюксел

Webcafe, BBC, агенция Focus
26.03.2016, 10:10 (обновена 26.03.2016, 10:37)
Салах Абдеслам

Снимка: © Police Nationale

Салах Абдеслам отказва да коментира атентатите в Брюксел, като използва законното си право да мълчи. Междувременно "Ислямска държава" за първи път заговори за мир със Запада

Задържаният за атаките в Париж Салах Абдеслам отказва да свидетелства по повод нападенията в Брюксел на 22 март, съобщиха белгийските следствени органи.

Според тях Абдеслам, който беше арестуван миналата седмица, в началото е проявил желание да сътруднични, но сега е упражнил правото си по закон да мълчи и не е издал никаква информация за бомбените атентати във вторник, при които загинаха 31 души.

12 души са арестувани от вторник до петък в три държави по подозрения за съучастничество с държавните органи.

Шест души бяха задържани в четвъртък и още трима в петък, като междувременно бяха пуснати на свобода различни задържани. Още двама бяха арестувани в Германия и един във Франция, като беше обявено че са подготвяли още един атентат.

Междувременно "Ислямска Държава" разпространи две видеа, посветени на атаките в Брюксел, според които смъртоносните нападения, за които джихадистите вече поеха отговорност, били отмъщение заради войната на коалиционните партньори срещу терористите на терирориите на Ирак и Сирия.

За първи път джихадиската организация, намеква и за мир със Запада, при условие, че престанат бомбардировките в Сирия и Ирак.

Във видеото се появяват белгийски джихадисти, които говорят на френски. Единият е вече известният Лотфи Аумьор, познат и като Абу Абадала ал Балджики, 25-годишен жител от град Вервие. В първото видео от 7 минути и 43 секунди джихадистите от иракската провинция Ниневия приветстват атаките в Брюксел.

"Повече няма да търпим да живеем унизени и подчинени. Подчиняваме се само на Аллах. Днес нашите братя ви накараха да вкусите от ужаса и вашите сърца потрепериха от страх. А кошмарът тепърва предстои. Знайте, че това, което следва, ще бъде още по-ужасно. Спомнете си моето послание отпреди година, когато ви казахме, че ще нападнем Париж и Брюксел. Успяхме и знайте, че имаме и други мишени и че сме решени да ги ударим", казва в първото видео Абу Абадала ал Балджики.

Със записа "Ислямска държава" за първи път прави опити да преговаря със Запада, като обещава мир в замяна на прекратяване на ударите в Сирия и Ирак. "Ние, които сме тук, в халифата, ще ви дадем един съвет - реагирайте срещу правителствата си, които ви потопяват в хаос. Кажете им да изтеглят самолетите и войниците си. Тогава ще живеете в мир", казва вторият джихадист на френски език. Двамата изразяват задоволство от „унижението", което е било нанесено на „западния народ".

"Вие, които познавате доволния живот, забавленията, живота, в който бяхте потънали в безгрижие. Знайте, че това време е свършило. Вече сте настъпи времето на войната. Времето, в което кръвта ще рукне по улиците ви. Времето, в което ще виждате вашите най-скъпи хора да умират пред вас", се казва в записа.

Второто видео е с продължителност 5 минути, то е заснето от джихадистите от сирийския клон на „Ислямска държава" в Деир ез Зор, които говорят само на арабски език.

Oще: белгийска полиция  белгия  брюксел  дамаск  джихад  джихадисти  джихаф  заплаха от терористична атака  ид  идил  ирак  ислямисти  ислямска държава  мвнр  министерство на външните работи  париж  полиция  пътуване  разследване на атентатите в брюксел  салах абдеслам  сирия  столица на белгия  терор  тероризъм  терористи  терористична атака  турция  ужас  франция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.