Военните учения на Русия и НАТО - подготовка за по-лошото | webcafe.bg
newscafe

Военните учения на Русия и НАТО - подготовка за по-лошото

Webcafe.bg, по RBC
12.08.2015, 09:19 (обновена 12.08.2015, 09:26)
приазовие

Анализаторите от ELN призовават НАТО и Русия да намалят напрежението около приграничните територии, в които провеждат мащабните си военни учения

Военните учения на Русия и НАТО говорят за това, че и двете страни вероятно се готвят за пълноценна конфронтация една с друга. Това се твърди в доклад на британския неправителствен изследователски център European Leadership Network, който обединява десетки бивши военни и политици от Европа.

Анализът се базира на мащабите на военните учения, които се провеждат през последните месеци.

Отбелязва се, че Русия и НАТО са увеличили силите, които се ангажират в провеждането на маневри. В руските военни учения през март са участвали 80 000 военнослужещи, а в юнските маневри на НАТО в Източна Европа бяха ангажирани 15 000 военни.

И двете страни уверяват, че ученията са насочени срещу хипотетични противници, но "характерът и мащабите на операциите показват нещо различно", подчертават анализаторите от ELN.

"Русия се готви за конфликт с НАТО, а НАТО се готви за възможна конфронтация с Русия", се отбелязва в доклада.

"Ние не твърдим, че двете страни вече са взели решение за подготовка за война или че военният конфликт между тях е неизбежен, но е факт, че мащабът на ученията се промени, а това предизвиква напрежението в Европа", твърди се още в документа.

Експертите дават няколко препоръки на Русия и НАТО, сред които установяване на комуникация между двете страни по отношение на графика за провеждане на ученията, както и анализ на плюсовете и минусите от провеждането им в пригранични територии.

"Ако Русия и НАТО решат в даден момент, че искат да намалят напрежението, като покажат сдържаност от гледна точка на мащабите или сценариите на провежданите учения, това би било добро начало", отбелязват авторите на доклада.

Друга препоръка засяга "концептуалната работа върху нов договор, в който би следвало да се постигне споразумение за териториални ограничения на разгръщането на конкретни категории въоръжения, който да се подкрепи със строги проверки".

Oще: военни маневри  военни учения  конфликт между русия и нато  маневри  нато  русия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 13.08.201523:52

.....няма такава смешна армия като руската.....
Така си е мислел и един Адолфчо Шиклгрубер, който се самоубил (или го самоубили) през април 1945.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 12.08.201513:43

Специално за съветофилите и русофилите, които си мислят че руският флот в Черно море е голяма работа:
https://www.youtube.com/watch?t=39&v=DWzEvuCQBqU
Няма такава смешна армия като руската!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани