Дело срещу Uber може да промени бизнес модела на компанията | webcafe.bg
newscafe

Дело срещу Uber може да промени бизнес модела на компанията

Webcafe.bg
02.09.2015, 10:12 (обновена 02.09.2015, 10:16)
uber taxi

Четирима шофьори през 2013 г. дадоха компанията на съд с искане да им бъдат възстановени определени разходи, включително за бензин и поддръжка на автомобила

Калифорнийски съд даде ход на колективен иск на шофьори, които обвиняват американската компания Юбър (Uber), че не ги е категоризирала като служители, а като самонаети работници. Ако бъде отсъдено в тяхна полза, това ще застраши един от стожерите на икономическия модел на Юбър, оценявана на 50 милиарда долара, съобщиха световните агенции.

В първоначалното дело "О'Конър срещу Юбър текнолъджис" участват само четирима шофьори, които през 2013 г. дадоха компанията на съд с искане да им бъдат възстановени определени разходи, включително за бензин и поддръжка на автомобила.

Според решението на съдия Едуард Чен, постановено късно снощи, шофьорите в Калифорния могат да съдят Юбър като група по въпроса дали са служители или изпълнители, както и за бакшиши, които не са им били предадени. От решението могат да се възползват 160 000 настоящи и бивши шофьори на компанията в Калифорния.

Делото може да доведе до множество затруднения в прилагането на идеята за "икономика на споделянето", която в момента се основава на независими предприемачи, печелещи чрез предлагани в интернет услуги, при което обаче имат малка или нулева защита като служители, например пенсионни и здравноосигурителни вноски.

Това дело ще има силно въздействие не само върху Юбър, но и върху всички подобни компании и бизнес модели.

Oще: uber  дело  калифорния  съд  шофьори  юбер 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани