Още осем случая на дифтерия в Испания | webcafe.bg
newscafe

Още осем случая на дифтерия в Испания

Webcafe.bg
11.06.2015, 09:44 (обновена 11.06.2015, 14:45)
Ваксиниране на дете

Снимка: © Getty images

Заразата се завърна в Европа след 28 години

Осем деца са дали положителна проба за зараза с дифтерия в Испания. Това съобщава регионалното здравно министерство в Каталуния.

Децата са приятели от училището на 6-годишното момче на име Пау, което беше диагностицирано със смъртоносното заболяване миналата седмица. Това е първият случай на дифтерия в Европа за последните 28 години.

Всички осем деца са ваксинирани срещу заразата и не са проявили симптоми на заболяване. Пациентите са изолирани и се лекуват с антибиотици, за да не се допуска активизиране на болестта. Още 30 техни близки и роднини са подложени на изследвания за дифтерия.

Животът на момчето, от което тръгна заразата, се поддържа от системи заради сърдечносъдови и белодробни проблеми, както и заради бъбречна недостатъчност.

Състоянието му е критично, но стабилизирано, съобщават от болницата в Барселона.

Детето не е било ваксинирано по решение на родителите, които признаха, че "изпитват ужасна вина" за отказа от имунизация.

Дифтерията е инфекциозна и силно заразна болест, предизвикана от бактерията Corynebacterium diphtheriae. Разпространява се при пряк физически контакт или по въздушно-капков път. Ваксината ДФТ е включена в задължителния имунизационен календар.

Oще: ваксини  ваксиниране  дифтерия  задължителна имунизация  зараза  имунизация  инфекциозна болест  испания 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.01.2015, 12:49

47 Kostadin Kostov.100002040121564 | 17.06.201511:02

О,Свещена Простота(Простотия).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 01:09

46 Flatline | 17.06.201503:13

Поздравления за това, че не сте се отказали и сте се преборили.

Обаче метаанализи на голям брой проучвания, обхванали над 2 000 000 деца показва, че няма абсолютно никаква връзка между ваксината за морбили, заушка и рубеола и аутизма. Прав е лекарят, че активното търсене на едно заболяване и разширяването на диагностичните критерии неминуемо ще доведе до увеличение в броя на случаите. Така е станало навремето и след въвеждането на масовите скринингови програми за рак на гърдата. Прекарват жените на конвейр да се изследват и броят диагнози рязко скача. Реално тези случаи винаги са били там. Още повече, че серийни аутопсии на няколко хиляди жени, починали поради други причини, са отркили рак на гърдата в 15% от тях. Като се дебнем, ще се хванем.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

45 sizif | 16.06.201508:48

Здравейте. Баща съм на дете с диагноза аутизъм. Накратко ще ви разкажа моята история. И не с цел съжаление или нужда от помощ. Детето ми е вече 10-ти клас. Учи в техникум и е с много добър успех. Точно днес трябва да отида в училището му, заради проблем възникнал и роден от простотията и отчайващата нетолерантност на българския народ. Каквото и да сме постигнали досега, е било поради многото усилия от наша страна, помощта на малцина и проблемите, създавани от учудващо голямо мнозинство. А най- много проблеми имахме и навярно ще имаме с така наречената администрация, призвана да помага- не само за здравето, но и в образованието.
След диагнозата, която получихме в центъра за психични болести „св. Никола“- Александровска болница ни бе казано, че това е до гроб и да се оправяме сами. Заради тази диагноза ни бе отказано записване на детето ни в две училища в ж-к“Надежда“. За кратък период детето ни бе записано в помощното училище в ж-к“Надежда“. Махнахме го оттам поради тормоза, който установихме, че е упражняван над децата. Не оправдавам постъпките на възпитателите там, но намирам обяснение за ситуацията там. Просто обществото и държавата ги бе оставила сами да се оправят.
След този случай преместихме детето ни в съседното училище – 16-то СОУ. И тук попаднахме на истински учител и педагогически съветник. От типа възрожденци. Хора с мисия в живота. С помощта на този учител и донякъде с разбирането на тогавашния директор, развитието на детето ни тръгна в сравнително правилна посока. И така бе до 4-ти клас. След завършването на 4-ти клас аз лично занесох БЛАГОДАРСТВЕНИ ПИСМА в Столичния инспекторат по образование(и тогава там шеф бе Ваня Кастрева). Такова бе връчено лично и на г-жа Фандъкова (токава зам. кмет по Образование). При внасяне на писмото ме информираха, че тези учители ще бъдат наградени, но така и не го направиха.
От 5-ти до 7-ми клас бяхме оставени сами да се борим, подпомогнати от ресурсен учител 1 път седмично за 1 час. Малко били ресурсните учители и трябвало да обикалят в различни училища.
В средата на 7- ми клас получих информация за облекчен прием на деца със специални образователни потребности (СОП) след 7-ми клас и потърсих допълнителна информация в Столичния инспекторат по образование. Поради техните бюрократични изисквания започнах събиране на необходимите документи още през януари, като срока за подаване бе края на април- началото на май.
След голям брой посещения, колосално количество загубено време (за което бях свидетел на потресаващо отношение към друг родител с подобни проблеми) и в края на процедурата ме информираха, че според техния регистър, детето ми може да учи само овощарство и цветарство. В регистрите им за заболявания нямаше въобще диагноза аутизъм, дислексия или други от спектъра психични заболявания. Всъщност базата данни не бе коригирана според мен от времето на СОЦА. След началните спорове разговорите се изостриха.
Резултата бе следния- от инспектората КОНСУЛТИРАХА директорката на училището, в което детето ми учеше (62 СОУ) как да процедира с нас. Поради дребен пропуск в документите ни за ресурсен учител, ни информираха, че всъщност детето ми няма да бъде третирано, като такова със СОП. Правото на половин час повече по време на матурата ни бе отнето. След матурите в 7- ми клас детето ми бе прието без каквито и да е преференции от първо класиране, за разлика от други 17 деца от класа скъсани на изпита. Това е моя опит със Столичния инспекторат по образование, директор на който бе Ваня Кастрева -сегашен зам. Министър
Аз съм за ваксините, особено когато целта им е не само парите. Второто ни дете има всички ваксини, без една.
А сега малко статистика. Усложненията при ваксинация против морбили са 15%. Ваксинацията започва през 1969г. Към момента през последните 15 години има увеличение на заболявания от аутистичния спектър над 1000 % (един псевдо лекар ме убеждаваше , че е заради по-добрата диагностика. Аз му отговорих, че благодарение на такива като него медицината за последните 15 години е хвръкнала до небесата, а във времето преди него са били прости диваци- реакцията се сещате каква беше) Преди 1969 почти всички са преминавали тази болест. Обикновено минава без специално лечение. Когато сестрата на съпругата ми забременя, я предупредихме. Тя се консултирас лекар, който ни изкара идиоти. Сега синът и има същия проблем, с разликата, че тя няма капацитета да се бори, както ние.
Не пиша това с цел съжаление. Най-големия проблем на България не е инфраструктурата, а е образованието и възпитанието. В съвременния свят на технологии решаващо е знанието и моженето. А без възпитание, ще имаме само мръсотия, простотия и увеличаваща се престъпност (колкото и да увеличават парите за МВР).
Завършвам с думи от филма „Хобит“ (с надежда по лесно да се разбере от читателите, а и защото броя на орките около нас нараства много бързо)-
Такава е природата на злото. Разсейва се и избуява сред безсрамното невежество на света. То е сянка, която се спотайва в ъгъла. Неуморна злост, черна, колкото падащото було на нощта.
Колкото до ваксините – това е социална отговорност. Аз поемам отговорност към обществото, за да го предпазя здраво, а то би следвало да поеме отговорност в случай на усложнения. Когато това обшество отказва да поеме каквито и да е било отговорности, то няма и право да изисква каквото и да е било.....
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 15.06.2011, 22:45

44 lili_belqta | 15.06.201518:27

http://easterrabbit.cosmopolitan.bg/blogpost_17682_0.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 15.06.201516:58

>според мен си от тези, дето гледайки дърветата, не могат или не искат да видят гората

Стандартният отговор на лаика, срещнал човек с познания в областта - "твоите познания не струват, щото аз казах така".
Апропо, мисля, че дърветата тук сте пределно очевидни, а и цялата гора кухи пънове е трудно да не бъдете забелязани. Дори човек да иска. А много хора вероятно искат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.08.2011, 10:04

42 Любопитко | 13.06.201519:54

Преди месец и половина прочетох едно от най-смислените и аргументираните писания на тема "защо ваксините са важни" в блога на Григор Гачев. Позволявам си да цитирам началото на статията:
"Напоследък антиваксерството е мода. За разлика от повечето моди обаче, то може да има пагубни последици – загуба на здравето или дори на живота.
Смислено ли е да се пише по въпроса? Не твърде. Писането е опит противниците на ваксинирането да бъдат убедени чрез знание и логика. Ако обаче реалността и фактите в нея не са ги убедили, е твърде малко вероятно да го направят думи и обяснения. Все едно е да отидете при пациента от шеста палата и да го убеждавате, че не е Наполеон. Ако дори реалността наоколо не го е убедила, логиката ви няма да може.
Затова е правилно антиваксерите да бъдат не убеждавани, а лекувани – точно както с пациента от шеста палата. И е много по-важно, отколкото да бъде лекуван той. Повечето Наполеоновци рядко тръгват да избиват противникови армии, докато антиваксерът е смъртно опасен както за своите деца, така и за децата на всеки лековерен около него, а дори и за децата на нормални хора, които учат или си играят с неговите деца.
Целта на писането е да убеди именно тези лековерни. Ако този запис успее да спаси здравето на дори едно дете, трудът по него ще си е струвал неизброимо количество пъти."
Не ангажирам с мнението си никой от участниците в дискусията. Просто излагам своето, като се надявам, че както аз уважавам вашето право на мнение, вие ще направите същото. Цялата статия може да бъде прочетена тук:
http://www.gatchev.info/blog/?p=1828
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 01:09

41 Flatline | 13.06.201518:27

Браво, Алилуйщина, много си прозорилв. Обаче пак, ирония, да му се невиди. Човек с аватар знамето на ЕС с еврейски звезди да ти обяснява някакви неща. Би следвало да допускаш, че и на мен ми е ясно кой стои срещу мен на базата само на тази информация. Освен това не съм виновен, че не съм шаранче, което лапа всяка въдица в интерент като теб, а проверява така че няма какво да ми се фръцкаш.

Много правилно си сложил "случайна война" в кавички. При бай ти Путлер случайни неща няма.

Dox, храненето безспорно е най-важната част за правилните растеж и развитие на едно дете. То трябва да е рационално. Специалистите по това са педиатрите, котио благодарение на науката разполагат със знанията за оптималната диета на подрастващите - вид храни, по колко пъти на ден в какво количество. Има детска консултация, където човек да потърси съвет, а ако го мързи - и частни/държавни детски кухни. Досега това са единстванеите пакетирани храни, които съм виждал без каквито и да било консерванти, оцветители и прочие. Не майка му да го държи на кърма една година и после олеле-мале защо детето е с анемия та чак стигнало до кръвопреливане.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

40 Dox | 13.06.201516:54

Флатлайн,
Явно си специалист в тази област. Използваш професионален език, но според мен си от тези, дето гледайки дърветата, не могат или не искат да видят гората. Аз, съм на мнение, че вниманието следва да е насочено върху гората, а не върху дърветата, защото считам гората за по-важна. Двете не са едно и също.

Какво от това, Флатлайн, като една "на-знам-колко-си-валентна-ваксина", не утежнявала имунната система, след като тази система е отслабена в пъти, вследствие на масовото производство и консумация на натъпкани с вредни субстанции храни, вследствие на постоянен стрес и психическо напрежение, за да бъдат отстоявани "не-знам-какви-си" ценности, вследствие на идиотски ТВ предавания, филми и въобще медии, от които би психясал всеки що годе нормален мозък? Какво от това? Нещата трябва да се разглеждат и преценяват комплексно, ако, разбира се, е налице желание за истинско /а не привидно/ решение на проблемите.

Уви, цивилизацията ни се е докарала до там, че ако продължаваме по същия начин, както до сега - знаеш - единствената светлина в тунела е от идващия насреща влак Много щастлив И лобистки статии като горната доказват именно това - продължаваме по същия начин.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

39 Алилуйщина | 13.06.201514:50

От първо си мислех,че и най-дълбокото невежество не е толкова опасно,колкото лъжливите предразсъдъци.Но-о,след това…

„От няколко години чета и се запознавам с писанията на антиваксерите…питай Путлер“
----------------------------------------------
Чак сега всъщност чатнах, какъв индивид стои на среща…и съм седнал да обяснявам за „Човешки права“,равноправие и т.н.Все едно говоря на Б.Мусолини за предимства на демокрацията…
„ Не е беда,че човек има недостатъци,беда е ,когато няма достойнство“
Диалогът ни приключи!
Този път,без „Лек Ден“
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 20.02.2015, 01:09

38 Flatline | 13.06.201513:54

Не ти давам никакви насоки накъде да се вторачваш, просто посочвам двойния стандарт.

Чл. 6 ал. 1: Освен ако разпоредбите на чл. 17 и 20 не предвиждат друго, върху лице, неспособно да даде съгласието си, не може да бъде извършена интервенция, освен ако тя не е от пряка полза за него.

Чл. 26: ал 1. Упражняването на правата и разпоредбите за защита, съдържащи се в тази конвенция, не подлежат на никакви ограничения, освен на тези, установени от закона и необходими в едно демократично общество в интерес на обществената сигурност, за предотвратяване на престъпления, за защита на здравето или правата и свободите на другите. ал. 2 Ограниченията по смисъла на предходната алинея не се прилагат за чл. 11, 13, 14, 16, 17, 19, 20 и 21.

Не знам дали си правист, аз не съм, но прилагам тези цитати. От няколко години чета и се запознавам с писанията на антиваксерите, така че вероятността активистите да цитират избирателно само това, което им отърва, клони към 100%. Ако някой разбира, нека разясни.

Що се отнася до Украйна, питай Путлер. Той знае най-добре, но сигурно няма да ти каже.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани