Русия променя военната си стратегия заради Украйна | webcafe.bg
newscafe

Русия променя военната си стратегия заради Украйна

Webcafe.bg, по БТА, ТАСС
06.05.2015, 12:40 (обновена 06.05.2015, 13:03)
русия

Информационната война и опасностите от конфликтите в Украйна и Близкия Изток - тези промени ще бъдат отразени в стратегията за национална сигурност на Руската федерация до 2020 г., съобщи секретарят на Съвета за сигурност в Москва Николай Патрушев.

В борбата на интереси между държави в света типични стават "непреките действия", използването на протестния потенциал на населението, на радикалните и екстремистките организации, на частните военни компании, пише той в статия, която ще бъде публикувана във вестник "Красная звезда".

"Засилва се агресивността на САЩ и НАТО спрямо Русия. Увеличава се техният военен потенциал непосредствено край нашите граници. Активно се провеждат мероприятия по разгръщането на глобална система за противоракетна отбрана", добавя той, визирайки по-мащабните учения и изграждането на нови центрове за наблюдение в Източна Европа.

Ден по-рано Русия представи на медиите новите танкове и оръжия, с които ще модернизира армията си - и ще покаже на военния парад в Москва на 9 май. Сред тях е танкът "Армата" (Т-14) - един от най-престижните проекти на руската военна индустрия, бойни пехотни машини и бронетранспортьори, самоходен противотанков ракетен комплекс "Корнет-Д1" и ракетни установки.

Според Патрушев западните държави се опитват да дестабилизиран страната не само с военна заплаха, но и с подривна дейност на специални служби, информационна война и икономически санкции.

През април Министерството на външните работи на Русия издаде подробен документ, изброяващ неонацистките организации в ЕС и САЩ, както и крайните националистически елементи и фашистката идеология. В частта за България са посочени Луков марш, БНС на Боян Расате и Войни на Тангра, но не и „Атака", която води ревностна прокремълска пропаганда, но също има крайни националистически позиции.

Николай Патрушев твърди, че военните стратегия и доктрина на Русия остават с подчертано отбранителен характер, въпреки новите редакции, като вариант за силова намеса е допустим единствено в случай, че всички мирни възможности за защита на руските интереси са изчерпани.

Патрушев обвини САЩ в многобройни примери за нарушаване на основополагащи принципи на Устава на ООН, сред които независимостта и суверенното равенство на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, мирното уреждане на споровете.

„Достатъчно е да си припомним бомбардирането на Сърбия, окупирането на Ирак, унищожаването на държавността в Либия. Тук влизат в действие и откровено лъжливи аргументи, грубо манипулиране на мандата на Света за сигурност на ООН, и в резултат се стига до разрушение и хаос", казва руският политик.

Междувременно Полша, един от най-силните противници на Москва в ЕС, започна да укрепва източната си граница заради заплахата от руска военна агресия. Държавният глава Бронислав Коморовски коментира, че граничните служби трябва да са готови за „трудни времена", а Варшава да се подгоптви предварително за възможна опасност.

Oще: агресия  военна доктрина  военни заплахи  европейски съюз  информационна война  нато  оръжия  русия  стратегия за национална сигурност на русия  танк 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

45 Dox | 07.05.201522:15

Свински,
Глей ся, брато! От коментарите ти не ми става кофти, ами изпитвам състрадание и милосърдие при вида на такова брутално /като едно вриме в концлагерите/ съсипване на мозъци.

Обикновено нямаш мнение и нямаш нищо съществено, което да кажеш, за това редовният ти номер е като този на М.Касимова - жонглирането с думи. Но май не си усетил още, че това е доста рисковано. Нож с две остриета. Това е като водовъртеж, дето нежно те обгръща и .....! Все още не си потънал, разбира се, защото жонглирането ти обикновено клони към маловажни неща.

Но, да ти кажа, при всеки твой коментар, се сещам за Сократ, когото попитали:

- Сократе, кажи ни, какво е това, сфера?
А Сократ, който въобще не знаел как да го обясни, но се чувствал длъжен да даде обяснение, казал:

- Ами-и-и-и! Сфера, това е ..... ъ-ъ-ъ-ъ..... тяло със сферична форма.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

44 deowin | 07.05.201520:55

>опитът ти беше неуспешен

Защото ти го каза.
Щеше да ми е смешно, ако не беше всъщност трагично колко примитивни могат да бъдат някои индивиди от моя биологичен вид.

>убих се да търся по световните борси котировките на „диверсификация“

Горното се отнася с пълна сила за човек, който може да напише подобна чутовна глупост.
А ако си мислиш, че по някакъв оригинален начин казваш някаква истина чрез тази глупост - не, нищо такова не постигаш.
Имплицитните "истини" са истини само в твоята глава. След като на теб аргументи не ти трябват, а за всеки друг е просто глупост, не виждам друга причина да го казваш, освен да се правиш на интересен. Пред себе си.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

43 TheRock | 07.05.201520:16

паяка, извинявай!!
Забелязах опитът ти да се првеиш на умен!!!
Не е твоята игра това!!!
Не ставаш!!!
Данните са от руски сайт!
Ако знаеш руски да ти давам линка!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

42 TheRock | 07.05.201520:14

Мъчите ли се посткомунистически отрепки???
Мъчете се!!!
РуССия е клоака!!!
Който не вярва да се изсели там да живее!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

41 Rowan | 07.05.201519:27

Ами, как да ти кажа Деовин, убих се да търся по световните борси котировките на „диверсификация“, „евроатлантическа солидарност“ и „общоевропейски ценности“ и нищо не намерих. Ти, като по-просветен в борсовите среди, би ли ми помогнал? Ужасно ми се иска да калкулирам, колко печели страната ни, вдигайки си акциите по тези три суровини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

40 паяка | 07.05.201518:43

прасе, радвам се, че се забавляваш, а опитът ти беше неуспешен. Седни си!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

39 deowin | 07.05.201517:37

Между другото, виждам Rowan е съумял да тривиализира и идеята за диверсификация, като опростенчески я принизи до нещо, което не й е цел (всъщност й е антицел).
Опростяването на реалността е лесния начин да се убедиш, че си прав, за да се чувстваш комфортно в позицията си. Каква позиция няма абсолютно никакво значение - всяка една такава е еднакво лесна за този метод.
Кажи ми пак как съм прост счетоводител, малко дете и нищо не разбирам Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

38 deowin | 07.05.201517:33

паяка, забавно е до какви мисловни пируети стигаш за да изкараш черното бяло.
Апропо, в християнските свети писания е пълно с позиви за убиване на всевъзможни групи хора (http://www.evilbible.com/Murder.htm). Да оставим настрана очевидното противоречие със заповедите на същия тоя Бог от същите тия писания - твоята "логика" би оправдала всяка война като просто се позове на Библията и цитира, че те неправоверните трябва да си се избиват, тъй е редно, щото тъй пише в светата книга.
Та, просто се опитах да илюстрирам колко лесно е да стигнеш до доста гнусни изводи, когато методите ти са да тривиализираш морал и етика чрез позоваване на религии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

37 Rowan | 07.05.201512:55

Скивайте сега другари, мене за Раша и рашките ми е леко през дедовия, обаче тия дето последните две десетилетия са ни приятели и щедро ни съветват, ще ни закрият като държава.

Последно помня, че ни диверсифицираха. Така ни диверсифицираха, че по последни прогнози, къде 2019-та ще сме диверсифицирани, между това да си купуваме през Гърция втечнен газ на твърде атрактивна цена или руски, ама с транзитните такси на Турция и Гърция. Изобщо, сенатора Маккейн мъдро ни посъветва, да не си купуваме газ директно от Раша, а да подпомогнем икономиките на Турция и Гърция с транзитни такси. Щото сме най-богатите и развити, та ни диверсифицираха. Даже и статии имаше из вестниците: „България първенец по диверсификация!“. Ама като се замисля, то може и да са били, щото българите масово се диверсифицираме по цял свят… Щото доколкото си спомням, ТЕЦ-овете диверсификация не горят, а прост природен газ, пък той е с пари.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

36 паяка | 07.05.201512:04

каминякът е привел някакви данни, които, ако са верни, си имат обяснения.
Католиците осъждат аборта и го тълкуват като отнемане на човешки живот.
Те гледат изключително строго на това. Това правило за тях не се променя дори и когато е явно, че запазването на плода ще доведе до изключително тежки последствия за майката и дори в някои случаи смърт. Православна Църква също не одобрява абортирането, но тълкува каноните така, че животът на майката и нейното здравословно състояние са от първостепенно значение. Според Православието прекъсването на бременността е позволено, ако евентуалното раждане ще доведе до тежки последствия или смърт за майката.
А дали случайно е пропусната информация за наркоманите в САЩ?
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани