Полските власти овладяха официално обществените медии | webcafe.bg
newscafe

Полските власти овладяха официално обществените медии

Webcafe.bg
07.01.2016, 17:27 (обновена 07.01.2016, 17:35)
анджей дуда, "право и справедливост"

Снимка: © Getty Images

Избраният през май президент на Полша Анджей Дуда подписа промените в закона за полските радио и телевизия, които разрешават на управляващите пълен контрол над обществените медии

Днес Полша прие официално силно критикувания от ЕС законопроект за обществените медии, след като президентът Анджей Дуда положи своя подпис под спорния текст.

Законът утвърждава пряката намеса на управляващите в избирането на ръководителите на обществените медии.

С новия закон, който беше предложен от консервативната управляваща партия и който беше приет в рекордно кратки граници в дните преди Нова година от долната и горната камера на полския парламент, се предвижда възможността управляващата партия пряко да назначава директорите на обществените радио и телевизия, както и да ограничава броя на независимите кандидати в регулаторния орган.

Отсега нататък назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии ще е в компетенциите на министъра на финансите.

Законът беше разкритикуван остро от Европейската комисия, като дори се говореше, че може да се стигне до замразяването на правото на глас на Полша в ЕС. о Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да се стигне до такива мерки.

"Да не драматизираме прекалено. Въпросът е важен, но отношенията ни с Полша трябва да са добри и приятелски. Подходът ни е изцяло конструктивен. Няма да наказваме Полша", каза Юнкер.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който в началото на седмицата изпрати своите възражения до полското правителство относно законопроекта, заяви, че все още не е получил отговор на изпратените от него писма за спорните законодателни промени.

"Един от най-големите успехи на Европа в последните десетилетия е трансформацията на новите държави-членки - преходът на страните от Централна и Източна Европа от диктатура към демокрация", коментира дипломатично Тимерманс.

Намерението на консервативната партия, водена от Ярослав Качински да поеме контрола върху държавните медии беше осъдено строго от правозащитните европейски организации.

Говорителката на президентската институция Малгожата Садурска, цитирана от световните агенции, заяви обаче, че за президента Дуда е важно обществените медии да са безпристрастни, обективни и надеждни.

Партията на Качински спечели парламентарните избори след октомври след осем години в опозиция и стана първата партия в новата история на Полша след 1989 година, която има самостоятелно мнозинство в парламента.

Анджей Дуда също беше издигнат като кандидат за президент от консервативната партия на Качински, което направи днешното му решение да подпише законопороекта донакъде очаквано.

 

Oще: анджей дуда  ек  ес  законопроект  законопроект за радио и телевизия  консервативна партия  обществени медии полша  подпис  полски обществени медии  полски президент  полша  тоталитарен закон  управление 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани