Обама и Путин говорят: светът гледа с надежда | webcafe.bg
newscafe

Обама и Путин говорят: светът гледа с надежда

Webcafe.bg
28.09.2015, 18:14 (обновена 29.09.2015, 08:04)

* Дългоочакваната среща между лидерите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин за мирни преговори и край на войната се състоя - първата от 2013 г. насам

* Русия предлага широка коалиция с участието на сирийския президент Башар ал-Асад и ще внесе такава резолюция в Съвета за сигурност на ООН, който в момента председателства. САЩ са против

* 45 мин. за Сирия, 45 мин. за Украйна

* САЩ са готови да сътрудничат с "всяка държава" за мир

* Обама определи сирийския лидер Башар ал-Асад като „тиранин", Путин - като единствения, който се бори с „Ислямска държава"

* „Ислямска държава" иска световна доминация, предупреди Путин

* Франция призова за отделяне на повече средства за хуманитарните организации, които се грижат за бежанците

Световният елит търси решение за прекратяване на кървавата война, която разкъсва Сирия от четири години и половина и бе значително усложнена с намесата на „Ислямска държава".

Обама не е съгласен с руското предложение за създаване на широка коалиция срещу джихадистите, включваща и режима на Асад, и опозицията, регионалните сили, Русия, САЩ и ЕС. Това би поставило Путин в позицията на миротворец, но според Обама президентът Асад е тиранин, който хвърля бомби срещу деца, затова няма място в мирния преход.

21: 20 Френският президент Франсоа Оланд коментира, че политически преход в Сирия може да има, но единствено и само при оттегляне на Асад от власт. Той поиска повече средства за бъдат отделени за бежанците от Сирия.

Иранският президент Хасан Рохани изрази готовност страната му да помогне за изграждане на демокрация в Сирия. Той обвини САЩ за войните в Ирак и Афганистан, както и за подкрепата на Израел.

19: 25 Владимир Путин призова за широка коалиция срещу тероризма. Той обяви, че сирийският лидер Башар ал-Асад е единственият, който наистина се бори срещу „Ислямска държава", заедно с кюрдските бунтовници, а изключването му от такава коалиция ще е „огромна грешка".

„Не става дума за Русия, а за общи интереси и спазване на международно право. Трябва да обединим усилия, за да създадем коалиция срещу тероризма, подобна на тази срещу Хитлер. Мюсюлманските държави следва да имат ключова роля в нея", каза Путин и призова мюсюлманските лидери за активен отпор срещу извращенията на „Ислямска държава", която изкривява ценностите на исляма.

Путин пристигна в залата на ООН след края на речта на Обама.

18: 40 Според Обама край на дългата гражданска война може да има само с компромис, но реалистичният вариант е за договорен преход към демокрация без Асад като лидер на страната. Няма логика да се подкрепят тирани като Асад под претекст, че алтернативата е по-лоша.

18: 30 САЩ са готови да работят с „всяка държава по света" за постигане на мир в Сирия, включително с Русия и Иран, обяви американският президент Барак Обама пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Трябва да сме наясно, че след толкова кръвопролития, кланета и жестокости, няма как да има възстановяване на предвоенното статукво", каза Обама. Той припомни, че историята ясно е показала неизбежното падение на режими, които се страхуват от собственото си население.

Все пак, американският лидер очаква „стъпка напред", а не стъпка назад по отношение на конфликта в Сирия.

Обама предупреди страните - членки на ООН, че рискуват да се провалят, ако не работят заедно, за да разрешат проблемите по света, а Путин ги призова да действат заедно, за да гарантиран световния мир.

Икономически санкции

Путин критикува налагането на международни икономически санкции по политически причини, визирайки санкциите срещу Русия заради Украйна. Според украинската криза е резултат от "логиката на усвояване на нови геополитически пространства": " Нямаше причини за разширяването на НАТО на изток и усвояването на нови геополитически пространства не можеше да не доведе до сблъсък на интереси". Делегацията на Украйна напусна залата преди речта на Путин.

Обама коментира, че санкциите са отговор на незаконно анексиране на Кримския полуостров. „Ако няма последици за руското анексиране на Крим, то подобно нещо може да се случи на всяка друга страна от ООН", предупреди той.

Oще: барак обама  башар ал-асад  владимир путин  война в сирия  ислямска държава  преговори за сирия  русия  сирия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 29.09.201510:05

Няма логика да се подкрепят тирани като Асад под претекст, че алтернативата е по-лоша.
*******************************
Комедия с участието на горката логика!
Някой може ли да си спомни официална американска оценка на режима в Рияд по повод неговата тираничност, че аз нещо се затруднявам...?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

4 mima | 29.09.201508:12

Едно от малкото неща, които знам за Асад е, че по време на неговия режим има толерантност към различните вероизповедания. Т.е. всеки е свободен да си изповядва неговата религия стига с това да не пречи на останалите. Също така политиката му е доста светска, а алтернативата е един доста консервативен ислям. Идеята за тираничен самозабравен лидер доста си противоречи с тези факти. Не знам дали не са му пришили този дяволски образ или той е реален. Но определено Асад пречи на някой, за да се случва това в Сирия.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.09.201504:05

Интересно, кой е Обама за Сирия, че да дава политическа оценка на управлението там?
Дали е тиранин или не, би трябвало да кажат сирийците, а не Обама. Познавам сирийци повече от 30 години, един не съм чул с толковя крайно мнение за фамилията Асад, въпреки че доколкото знам са сунити, шиити и друзи, нито един алауит.
Друг акцент в "словото" на Обама.
Кое е незаконното в референдума на Крим и кое законното в "самоопределянето" на Косово? Кое определя законността? Мнението на САЩ?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 29.09.201500:13

>Dox
>"Тинтири-минтири, дрън-дрън-ярина"

Стандартният ти коментар.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

1 Dox | 28.09.201521:58

"Тинтири-минтири, дрън-дрън-ярина" - каза Обама.

Така би следвало да предаде изказването на американския президент всяка уважаваща себе си информационна агенция. Такива, обаче, май вече не останаха.

Иначе, людете запознати в детайли със ситуацията - не само в Сирия, ами най-вече в САЩ, отдавна са наясно с позицията на Обама - "Аз съм преди всичко за мир и Путин ми харесва, но ...... зад мен стоят едни хищници, дето искат още, и още, и още, и още и ...... всъщност .... и те не знаят какво точно искат, но са като жените - искат го веднага и сега и ..... най-важното - да е повече ..."!

Ето това казва или се опитва да каже Обама, дето и аз го харесвам Много щастлив
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани