НАТО ще увеличи военното си присъствие в Черно море | webcafe.bg
newscafe

НАТО ще увеличи военното си присъствие в Черно море

Webcafe.bg, mk.ru, nato.int
10.02.2016, 16:37 (обновена 10.02.2016, 16:49)
Йенс Столтенберг

Снимка: © getty images

Министрите на ЕС вземат решение за по-нататъшно разширяване на нашето присъствие в Източна Европа, което ще изпрати сигнал до всеки потенциален агресор, заяви Столтенберг на срещата между външните министри на ЕС и НАТО

На срещата между министрите на отбраната на ЕС и НАТО, която се провежда в Брюксел, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО ще продължи да засилва своето военно присъствие в Черноморския регион.

Това ще засегне военно-морските сили, а също средствата за разузнаване и възможностите за прехвърляне на подкрепления, по думите на Столтенберг.

Според генералния секретар, НАТО ще вземе повече мерки за "хибридните заплахи".

"Радостен съм да съобщя, че по-късно днес, НАТО и Европейският съюз ще подпишат технически договор, за засилване на общото сътрудничество в киберпространството", са думите на Столтенберг, казани сутринта и разпространени на официалната страница на Организацията на Северноатлантическия договор.

По думите на Столтенберг външните министри на НАТО и ЕС ще работят заедно за превенция на хибридните заплахи.

"Министрите ще вземат решение за по-нататъшно разширяване на нашето присъствие в Източна Европа, което ще изпрати сигнал до всеки потенциален агресор", заяво Столтенберг.

По време на студената война стотици хиляди военни са седели по границите един срещу друг, но сега средата е напълно променена и НАТО трябва да се адаптира към съвременната обстановка за сигурност. Организацията не пренебрегва и заплахата за сигурността, причнинена от миграционната криза и възнамерява сериозно да проучи какво да направи по този въпрос, са думите на главния секретар.

Междувременно в общирно интервю за вестник "Московский консомолец" външният министър на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че раздуването на мита за "руската заплаха" е нужно, за да се оправдае съществуването на НАТО.

"НАТО отговаря за своята зона и, както е записано във Вашингтонския договор, обезпечава колективната отбрана срещу нападение. Ала тогава си стойте в границите си и никой няма да ви закача. Това обаче им се струва малко, защото съществуването на военнополитическия блок загубва смисъла си".

Руският първи дипломат подчертава, че според него са обречени на неуспех опитите на НАТО да намери смисъла на своето съществуване, който е изгубен след разпадането на Варшавския договор.

По думите му, чрез изкуствено разпалване на безпочвени страхове алиансът се опитва да овладява геополитическото пространство все по-близо до границите на Русия - въпреки предишните обещания и ангажименти.

"Виждаме всичко това. Те разбират всичко това, но се правят на наивници, включително по проблемите на ПРО, която наред с разширяването на НАТО е дестабилизиращ фактор за глобалната стабилност и нарушава глобалните паритети", добавя Лавров.

Поканата за членство в пакта, отправена към Черна гора, е "изкуствено решение, няма да добави никаква сигурност на натовците".

Черногорският народ едва ли е забравил натовските бомбардировки в Югославия и "надали ще приеме с ентусиазъм идеята на своето ръководство "да потули много неща" с присъединяване към НАТО", твърди Лавров.

Oще: военна заплаха  военни  военно присъствие  европейски съюз  ес  йенс столтенберг  крим  кримски полуостров  министри на отбраната  министър на отбраната  нато  русия  система за сигурност  турция  черно море 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани