Политиците в рая на офшорките | webcafe.bg
newscafe

Политиците в рая на офшорките

Webcafe
03.04.2016, 22:09 (обновена 05.04.2016, 07:37)
panama papers

Снимка: © https://panamapapers.icij.org

12 държавни лидери са сред 143 политици, техните семейства и близки приятели по света, които използват данъчните облекчения на офшорния рай.

Сред тях са пакистанският премиер Наваз Шариф, Ияд Алауи - бивш временен премиер и вицепрезидент на Ирак, Петро Порошенко - президент на Украйна, Алаа Мубарак - син на бившия президент на Египет и вицепремиерът на Исландия - Сигмундур Давид Гунлаугсон.

Документите съдържат информация и за тайни офшорни компании, свързани със семейства и близки на бившия египетски президент Хосни Мубарак, либийския диктатор Моамар Кадафи и сирийския президент Башар ал-Асад.

Компании, свързани с над 140 световни политически лидери, техни приятели са част от галерията с клиенти на офшорни зони.

Очаква се през идната седмица парламентът в Исландия да поиска предсрочни избори заради присъствието на името на премиера в списъка.

Сред световните политици има и представители на британските политически партии.

Документите съдържат информация и за офшорни компании на китайския лидер Си Дзинпин и семейството му. Той е един от лидерите, обещали да се борят с корупцията. Има данни и за офшорните сделки на покойния баща на британския премиер Дейвид Камерън.

УКРАЙНА: Петро Порошенко


Украинският президент Петро Порошенко, т.нар. "шоколадов крал", е едноличен собственик на Prime Asset Partners Limited, регистрирано на Британските Вирджински острови през 2014 г.

Кипърска юридическа кантора, която представлява компанията, я описва като "холдингово дружество между кипърски и украински компании от групата Рошен", чийто собственик е Порошенко.

От документите на юристите става ясно, че "Prime Assets Partners е създадена за лице, свързано с политическа дейност, но няма нищо общо с неговите политически дейности".

По време на президентската кампания през 2015 г. Порошенко обяви, че продава повечето си активи. Всички те са преминали в собственост на Prime Assets Capital.

През октомври 2014 г. украинската банка International Invest Bank, в която Порошенко е мажоритарен собственик, пише писмо с препоръки за "Мосак Фонсека", в които се твърди, че услуги им са "изпълнени коректно и задоволително".

Разследващите журналисти цитират говорител на Порошенко, според когото създаването на тръста и свързаните корпоративни структури няма никаква връзка с политиката и отбраната на Украйна, а са били междинна част от преструктурирането, чрез което е продаден холдингът Рошен.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Дейвид Камерън

Бащата на Дейвид Камерън - Иън - попада в досието на офшорните фирми заради Blairmore Holdings Inc., регистрирана през 1982 г. в Панама.

Той съдейства за създаването и развиването на компанията в инвестиционен фонд, като е свързан с дейността й до смъртта си през 2010 г. Камерън става директор на Blairmore през 1989 г.

През юли 1998 г. фондът му се оценява на близо 20 млн. долара. Фирмените рекламни материали посочват, че фондът "не подлежи на данъчно облагане, нито на данък върху доходите, нито на данък върху дивидентите".

Blairmore използва голямо количество акции на приносител, или т.нар. "анонимни акции".

Иън Камерън умира през 2010 г. Британският премиер Дейвид Камерън не е пожелал да коментира въпросите на разследващите журналисти.

ИСЛАНДИЯ: Сигмундур Давид Гунлаугсон


Той е министър-председател на Исландия от 2013 г. Председател е на Прогресивната партия и е най-младият премиер в историята на Исландия. Женен е за Анна Сигурлауг Палсдотир - дъщеря на един от най-богатите вносители на Toyota в страната.

Гунлаугсон беше един от водещите активисти на кампанията срещу спасяването на банките след финансовата криза в Исландия през 2008 г.

Оказва се, че той и съпругата му са притежавали офшорка на Британските Вирджински острови наречена Wintris Inc, която е притежавала 4 млн. долара под формата на облигации в трите най-големи банки на Исландия.

И трите фалираха през 2008 г, а Гунлаугсон водеше кампания против спасяването им от чуждестранни кредитори.

През 2009 г. Гунлаугсон е избран за депутат, но не разкрива публично собствеността си в Wintris. В последния ден на 2009 г. той продава 50-процентовия си дял от офшорката на съпругата си за 1 долар.

СИРИЯ: Башар ал Асад


Двамата братя Рами и Хафез Махлуф създават огромно богатство благодарение на роднинската си връзка с Башар ал Асад.

Двамата са първи братовчеди със сирийския президент по майчина линия. В продължение на години всяка чуждестранна компания, която иска да инвестира в Сирия, трябва да бъде одобрена лично от Рами Махлуф, който контролира ключови икономически сектори в страната - включително нефтодобива и телекомуникациите.

Хафез Махлуф е генерал, ръководител на разузнавателните служби на Сирия. И двамата са обект на международни санкции заради участието си в кървавото потушаване на демократичните протести в Сирия през 2011 г. Въпреки забраните Хафез Махлуф успя да "размрази" 4 млн. долара, които държеше в швейцарски банки.

Той беше освободен от поста си през 2014 г. след слух за конфликт между него и Асад. Смята се, че е избягал в Беларус.

През 1998 г. Рами Махлуф използва офшорната компания Polter Investments Inc., за да инвестира в телекомуникационния бизнес в Сирия заедно с партньори от Йордания.

През 2002 г. Махлуф създава мобилния оператор Syriatel. Той притежава 10% от дяловете му лично и още 63% чрез офшорната си компания Drex Technologies S.A, регистрирана на Британските Вирджински острови. През същата година партньорите на Махлуф в Syriatel го съдят във Виена, където офшорката му има банкова сметка в размер на 2,6 млн. долара.

Махлуф открива сметка за Drex и в клона на HSBC в Женева. Той регистрира сметки в HSBC на още няколко фирми - Lorie Limited, Dorling International Limited, Ramak Ltd, Cara Corporation (Махлуф е вписан като директор на фирмата), Seadale International Corporation (съсобственик заедно с братята си), Eagle Trading & Contracting Limited (собственост на Хафез Махлуф), и Hoxim Lane Management Corp.

През февруари 2011 г. служителите на "Мосак Фонсека" обсъждат в имейл-комуникация, че срещу семейство Махлуф има обвинения за вземане на подкупи и участие в корупционни схеми, както и че над двамата са наложени санкции от американското финансово министерство.

През юни същата година Комисията за финансови услуги на Британските Вирджински острови пише писмо до "Мосак Фонсека" във връзка с разследване за пране на пари срещу Drex Technologies S.A., което кара финансовият посредник да прекъсне връзките си със семейство Махлуф.

АЗЕРБАЙДЖАН: Илхам Алиев


Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев има финансов интерес в почти всеки сектор на икономическия живот в страната.

Съпругата му Мехрибан е наследница на богатата фамилия Пашаеви, която притежава банки, застрахователни и строителни компании, телевизия и производител на козметика.

Тя ръководи Фондация Гайдар Алиев, благотворителна организация, през която се финансира строителството на училища, болници и най-големите спортни комплекси в страната.

Най-голямата им дъщеря Лейла е редактор на списание "Баку". Сестра й Арзу има акции в компанията, която спечели концесия за златодобив в Човдар, както и в Azerfon - най-големият телеком в страната. Арзу е голям акционер в SW Holding, който контролира почти всички дейности, свързани с работата на Azal - азербайджанските авиолинии.

Двете сестри и брат им Гайдар притежават имот в Дубай, оценен на около 75 млн. долара през 2010 г. Гайдар е вписан като собственик на 9 луксозни имота в Дубай, чиято обща стойност възлиза на 44 млн. долара.

Сестрата на президента - Севил Алиева, която живее от години в Лондон, създава Space TV - новинарски и развлекателен ТВ-канал в Азербайджан.

Според данните от "Мосак Фонсека" през 2005 г. Мехрибан Алиева е вписана като изпълнителен директор на UF Universe Foundation в Панама, създадена през 2004 г. Като нейни собственици са посочени трите деца на Илхам Алиев, както и няколко от висшестоящите ръководители на националната агенция по приходите на Азербайджан.

Фондацията прави опит да поеме контрола върху AtaHolding - един от най-големите конгломерати в Азербайджан. За целта чрез "Мосак Фонсека" се създават две тайни компании. Не става ясно обаче дали сделката е приключена.

UF Universe Foundation спира дейността си през януари 2007 г., но 7 години по-късно представител на фондацията подава заявление пред "Мосак Фонсека" с искане за повторно активиране на организацията.

Дъщерите на Алиев са собственички на една компания, регистрирана в Панама, и още две на Британските Вирджински острови.

Компанията в Панама има значителен дял в консорциум от компании, които експлоатират златните находища в Азербайджан. Сестрата на Алиев е едноличен собственик на акциите в компания на Британските Вирджински острови, регистрирана през декември 2005 г.

В досието на фирмата се посочва, че личният й адрес е в жилищен комплекс в Западен Лондон, където средните цени на имот достигат до 9 млн. долара.

ИСПАНИЯ: крал Хуан Карлос I


Пилар де Борбон е по-голямата сестра на абдикиралия испански крал Хуан Карлос. В ролята си на Инфанта на Испания тя събира средства за благотворителни каузи и подкрепя конния спорт в страната.

Тя е ръководител на Международната фондация за конен сорт и използва функцията си в Международния олимпийски комитет, за да не допусне изваждането на спорта от Олимпийските игри през 2012 г.

Тя управлява бизнес-инвестициите на фамилията, събира средства за благотворителния проект Nuevo Futuro за бездомни деца и в продължение на 2 години е председател на Europa Nostra - коалиция, посветена на опазването на културното наследство на Европа.

Връзките на кралската фамилия с офшорния бизнес датират още от 70-те години.

През август 1974 г. Пилар де Борбон става президент и изпълнителен директор на регистрираната в Панама компания Delantera Financiera SA. Данните от "Мосак Фонсека" показват, че в същия ден нейният съпруг Луис Гомес-Асебо е назначен за фиансов секретар и директор на компанията.

Луис Гомес-Асебо е първи братовчед на Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Сакскобургготска - съпругата на Симеон Сакскобургготски.

Фирмата на Пилар де Бурбон е регистрирана още през 1969 г. в Панама.

От март 1993 г. двамата са отписани от позициите си на директори на офшорката и имената им повече не се появяват в официалните регистри. Анонимните собственици на компанията избират за свой представляващ посредник мадридската юридическа кантора Gómez-Acebo & Pombo Abogados, основана от зетя на Пилар де Борбон - Инясио Гомез-Асебо.

Синът на Пилар де Борбон - Бруно Алехандро Гомез-Асебо Борбон е вписан като директор и финансов секретар на компанията през юли 2006 г. до закриването й през юни 2014 г.

ГРУЗИЯ: Бидзина Иванишвили


Макар че Иванишвили беше премиер на Грузия само 13 месеца между 2012-2013 г., той оставя незаличима следа върху историята на държавата.

Той прекарва 20 години в Русия, където натрупва огромно състояние в металодобивната индустрия и банковото дело.

През 2003 г. решава да се върне в Грузия и получава известност като отшелник-филантроп и колекционер на предмети на изкуството и екзотични животни.

През 2011 г. той влиза в политиката и се възползва от растящото недоволство срещу управляващите. Оглавява коалиция, наречена Грузинска мечта, и печели изборите през 2012 г. с впечатляваща победа, след което поема поста на министър-председател.

През 2013 г. той подава оставка доброволно, като продължава да влияе върху политиката зад кулисите.

Бидзина Иванишвили е собственик на Lynden Management Ltd, компания, базирана на Британските Вирджински острови. През 2011 г. Агенцията за финансови разследвания на БВО иска информация от "Мосак Фонсека" във връзка със собствеността и дейността на компанията му.

Офисът на "Мосак Фонсека" в Сингапур потвърждава, че по това време Иванишвили е бенефициент на тръст, създаден от Credit Suisse, a целта на Lynden Management е да държи контрола върху активите.

Две години по-късно Иванишвили е идентифициран от "Мосак Фонсека БВО" като политически-обвързана личност и регионалният офис се обръща към сингапурския клон с молба за предоставяне на документи за самоличността на Иванишвили, както и за източниците на финансиране на Lynden Management.

Сингапур не успява да ги предостави и по-късно пита дали клиентът им Credit Suisse не би могъл да направи "ограничена надлежна проверка" на Lynden Management.

КАТАР: шейх Хамад бин Халифа Ал Тани

Шейх Хамад бин Халифа Ал Тани управлява Катар от 1995 до 2013 г., след като сваля от власт баща си с безкръвен преврат. През юни 2013 г. Ал Тани предаде функциите си на сина си, като обяви, че е време за "ново поколение". През 18-те години управление Ал Тани успява да наложи Катар като ключова политическа сила, а икономиката на страната отбелязва силен растеж.

През март 2014 г., по-малко от една година след оттеглянето на Ал Тани, адвокат от Люксембург се свързва с "Мосак Фонсека", за да ги информира за намерението на Ал Тани да купи офшорна компания на Британските Вирджински острови.

Компанията, която бившият емир на Катар придобива, е Afrodille S.A., която притежава банкова сметка в Люксембург и дялове в две южноафрикански фирми.

От септември 2013 г. Ал Тани е и мажоритарен акционер в Rienne S.A. и Yalis S.A, които притежават срочен депозит в офиса на Bank of China в Люксембург.

25% от всяка от двете компании се притежава от други членове на фамилията, които по това време изпълняват длъжностите премиер и външен министър на Катар.

САУДИТСКА АРАБИЯ: Крал Салман бин Абдулазиз бин Абдулрахман Ал Сауд


Салман става крал на Саудитска Арабия през януари 2015 г., когато наследи престола след смъртта на брат си крал Абдуал. Дотогава той изпълнява длъжността военен министър и вицепремиер. Бил е губернатор на Рияд, столицата на Саудитска Арабия, от 1955 до 1960 г. и от 1963 до 2011 г. През 2012 г. е посочен за наследник на трона.

Данните от "Мосак Фонсека" показват, че той е използвал компания на Британските Вирджински острови за ипотекиране на луксозни жилищни имоти в Лондон и за придобиване на яхта.

Крал Салман участва в управлението на люксембургската компания Safason Corporation SPF S.A., която притежава акции в Verse Development Corporation, регистрирана на Британските Вирджински острови през 1999 г., и в Inrow Corporation, регистрирана през 2002 г.

През 2009 г. Inrow Corporation поема ипотека в размер на 26 млн. долара, а Verse поема втори ипотечен заем в размер на повече от 8 млн. долара - и двете сделки са за луксозни жилища в центъра на Лондон.

Точната роля на крал Салман не е уточнена, но в документите се споменава, че ипотеките "са свързани с него и активите му".

Крал Салман е посочен като "основен потребител" на моторната яхта Erga, кръстена на името на кралския дворец в Рияд. Тя е регистрирана в Лондон като сообственост на фирмата Crassus Limited, регистрирана през 2004 г. на Британските Вирджински острови.

Архивът на друга компания на БВО - Park Property Limited, регистрирана през 2005 г. с едноличен собственик Safason Corporation, се съхранява в двореца Ерга.

АРЖЕНТИНА: Маурисио Макри


Президентът на Аржентина Маурисио Макри започва кариерата си в бизнеса под наставленията на своя баща - родения в Италия магнат Франсиско Макри. През 1991 г. обаче Маурисио е отвлечен от полицаи, които обявяват, че ще го върнат, ако получат паричен откуп.

Това е повратната точка, която впоследствие го насочва към политиката. По време на третия си мандат като президент на футболния клуб Бока Хуниор, той създава център-дясната партия "Ангажимент за промяна", след което става представител на Буенос Айрес в Конгреса през 2005-2007 г., е избран за кмет на столицата през 2007 г., а през 2015 г. печели с малка преднина президентските избори с обещание да либерализира икономиката и да елиминира корупцията.

Маурисио Макри, баща му Франсиско и брат му Мариано са директори на Fleg Trading Ltd, регистрирано на Бахамите през 1998 г., като дейността му е прекратена през януари 2009 г.

В имотната си декларация за 2007 и 2008 г., когато Маурисио Макри е кмет на Буенос Айрес, той не посочва връзката си с Fleg Trading Ltd. Той декларира банкова сметка в Merrill Lynch в САЩ в размер на 2,9 млн. долара през 2007 г. и посочва, че разполага с 1,9 млн. долара в същата сметка година по-късно. Макри е декларирал, че притежава чуждестранни активи в размер на 158 000 долара през 2008 г., но не посочва източника или местоположението им.

Говорителят на Макри Иван Павловский обяснява, че президентът на Аржентина не е декларирал Fleg Trading като актив, тъй като не е имал капиталово участие в нея. Компанията, използвана за сделки в Бразилия, е свързана със семейната бизнес-група.

 

Очаквайте подробности

Oще: великобритания  дейвид камерън  досиетата панама  исландия  мосак фонсека  панама  петро порошенко  политиците в досиетата панама  украйна 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

5 goni | 04.04.201617:13

Нама да откриете никой от САЩ, Канада,Австралия,или от Антарктида!Усмивка Познайте защо!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

4 Шамито | 04.04.201614:44

Финансовото убежище незаконно ли е или неморално?А кой определя кое е морално и кое не?ДАНС манс,ЦРУ мереу фашкии да ядат.Те имат по малък кадрови ресурс от пикливите журналисти които захапаха изтеклата_за мен ПОДАДЕНА информация.И решиха да я осребрят под формата на морални ценности.А зомбитата кълват ли кълват.Забележете_намесва се и Саудитска Арабия за достоверност и независимост.А нима има наивници които да смятат че политиката не е бизнес?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

3 Бам | 04.04.201614:33

ДъРок, къде си, бе ?! Скачай бързо на амбразурата - плюят по видния борец срещу руския гнет - Порошенко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 04.04.201609:30

А къде е Росен Прясен Офшорколиев?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 04.04.201607:54

Явно този факт ти е попречил да спиш спокойно. Внимавай и с храносмилането че язвите се лекуват трудно...
   

оценка

+3 -1

Най-коментирани