Русия настоя ЕС да преговаря с Евразийския съюз | webcafe.bg
newscafe

Русия настоя ЕС да преговаря с Евразийския съюз

Webcafe.bg, EUobserver
03.01.2015, 10:47 (обновена 03.01.2015, 14:58)
владимир чижов

Снимка: © Getty Images

Представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов смята, че новият Евразийски съюз е логичният партньор на Европа, вместо САЩ

След като Евразийският икономически съюз (ЕИС) е вече факт, Русия призова Европейската комисия да започне незабавно преговори с новата организация.

Владимир Чижов - постоянен представител на Русия за връзки с ЕС, заяви пред изданието EUobserver , че санкциите срещу Русия заради ролята й в украинската криза "не са пречка" за добрите икономически отношения между Европа и съюза.

"Нашата идея е да установим възможно най-скоро официални контакти. Канцлерът Англе Меркел говори наскоро за това. Санкциите на Европа срещу Русия не са пречка", каза Чижов.

Според него, Евразийският съюз е по-подходящ партньор за ЕС от САЩ.

"Наистина ли вярвате, че е мъдро да пръскате толкова много политически капитал за свободна търговия със САЩ, когато имате по-естествен партньор в съседство? Та, ние дори не обработваме с хлор пилетата си", заяви Чижов.

"Вижте курса на еврото към долара сега, сравнено с курса преди година. Помните ли колко пъти девелавира американската валута от 60-те години насам? Помните ли как френският президент Шарл де Гол натовари един кораб с американски долари за САЩ, за да му ги разменят за злато? И каква беше реакцията на Вашингтон тогава?", провокативно попита Чижов.

Евразийският съюз, който започна да функционира официално на 1 януари. Организацията включва Армения, Беларус, Казахстан и Русия, като се очаква и Киргизстан да се присъедини през месец май.

Новият съюз планира през следващите 10 години да създаде свое собствено съдилище в Минск, институция, която да бъде финансов регулатор със седалище в Астана и, евентуално, да отвори филиали на Евразийска Икономическа Комисия в Астана, Бишкек, Минск и Ереван.

Целта на съюза е да се създаде свободно движение на капитали, суровини и услуги, както и обединен пазар в над 40 сектора. Първият обединен сектор за всички държави членки се предвижда да бъде фармацевтичният - през 2016-та година.

Според Чижов нито санкциите, нито цените на петрола, нито девалвацията на рублата ще засегнат Евразийския проект.

"Ситуацията с рублата ще се оправи. А трябва и да проследим бъдещето на финансовите и енергийните пазари в дългосчен план. Нямаме съмнения, че те ще са в полза на Русия и Казахстан, специално", посочва той.

 

Oще: владимир чижов  евразийски съюз  ек  ес  икономически съюз  меркел  русия  сащ  търговия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.06.2013, 08:46

2 zag | 05.01.201514:29

Турското външно министерствво допуска освен "Булгаристан" да се използва и "Бокостан", което е своеобразен жест на доверие към герб.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 03.01.201514:16

КиргиЗстан, Киргистан няма. Има киргизи, не кирги.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани