Шведският Шарли: Кой е Ларс Вилкс | webcafe.bg
newscafe

Шведският Шарли: Кой е Ларс Вилкс

Webcafe.bg, The Guardian, Le Figaro
15.02.2015, 14:32 (обновена 15.02.2015, 16:44)
ларс вилкс, карикатурист

Снимка: © Wikipedia

Ларс Вилкс - бащата на "независима" Ладония стана цел на джихадистите след карикатура на пророка Мохамед като куче

Провокативен артист, специалист по история на изкуството, иконоборец - това е Ларс Вилкс, шведският художник, който публикува карикатура на пророка Мохамед през 2007 г.

Оттогава не спират заплахите за живота му, а в събота Вилкс стана обект на терористична атака в датската столица Копенхаген, при която загина един човек, а други трима бяха ранени.

Карикатурата му в шведското списание Nerikes Allehanda, която изобразява пророка като куче (тежка обида за мюсюлманската култура) е публикувана малко след първите религиозни шаржове на Шарли Ебдо.

След този акт Ларс Вилкс е осъден на смърт с фатва, издадена от ръководителя на иракското подразделение на Ал Кайда.

От години домът на Ларс Вилкс в Швеция се намира под постоянна полицейска охрана, а в Дания артистът пътува с телохранители от шведските служби за сигурност Sapo.

Според Guardian наградата за онзи, който изпълни наказанието над Вилкс, е 100 000 долара. Преди две години американката Колийн ЛаРоуз, наричаща се Джихад Джейн, беше осъдена на 10 години затвор по обвинение в заговор за убийството на Вилкс с помощта на съучастници.

През 2010 г. двама братя направиха опит да запалят къщата му. През същата година бяха арестувани още седем души от Ирландия, планирали убийството на Вилкс.

Карикатурата на Вилкс от 2007 г., заради която получи смъртна присъда от Ал Кайда

Вилкс е дългогодишен приятел на Курт Вестергаард, датският карикатурист, който нарисува най-известната карикатура на Мохамед през 2005 г. - изобразяваща пророка с бомба в тюрбана.

Името на карикатуриста присъства в списъка на враговете, публикуван в джихадисткото списание Inspire. В същия списък беше и главният редактор на Шарли Ебдо - Стефан Шарбоние - Шарб.

Самият Шарб получи наградата на Вилкс за свобода на словото през октомври 2014 г. - три месеца преди кървавата атака срещу редакцията на Шарли Ебдо.

Провокацията Ладония

Вилкс привлича вниманието преди повече от три десетилетия с артистичната си идея да построи в природния парк Кулаберг две гигантски съоръжения - Nimis (лат. "прекалено много") и Arx (лат. "крепост").

Nimis представлява лабиринтоподобна структура от 70 тона дървен материал и пирони, която завършва с 9-етажна дървена кула. Arx е скултура от камък и бетон, която наподобява рушащ се пясъчен замък.

Изгражането на първата структура започва през 1980 г. и остава незабелязано от властите цели 2 години, когато на Вилкс е наредено да разруши съоръжението.

Шведският артист обаче намира начин да излъже властите, като продава Nimis на Христо Явашев-Кристо. Документът, който "скрепява" сделката, е парче дървен материал, част от скулптурата.

Друг начин за избягване на институционалната намеса се оказва решението на Вилкс да обяви терена под скулптурата за територия на независима нация - Ладония, през 1996 г.

Oще: артист  атака  дания  изкуство  карикатура  кристо  ларс вилкс  пророкът мохамед  свобода на словото  терористичен акт  художник  шарб  шарли ебдо  швеция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

3 Мъц | 16.02.201519:41

Хайде бързичко, малоумниците 'дето бяха "je suis charlie", да си сменят аватарчетата на "je suis lars".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

2 Viktor Stoichev | 16.02.201519:02

Когато накажеш на вярващ в дядо Коледа възрастен човек:"Ти си идиот, ти си слабоумен ти си дебил защото вярваш в Дядо Коледа" е те това е пряка, целенасочена обида и не би следвало да се изненадваш особено ако някой те набие.
Обаче ако обсъждаш в медия идеята за Дядо Коледа, нейната несъстоятелност достигаща до нелепости и си направиш шега с нея, е абсолютно личен проблем на дадената персона, че се е почуствала глупава, че си е направила важна част от самочувствието идея, която другите не взимат на сериозно, от което се е обидила, си е лично неин проблем.
Факта, че дадената идея включва несиметрична емоционална връзка въображаем приятел не я прави по-стойностна по никой начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 16.02.201514:49

Всеобща максима–ако искаш да влезеш в историята–направи нещо радикално.Не е важно какво.За едни свобода на словото–за други кръвна обида.Ало кой е съдника?Въпрос към тези които ги третират като зомбита.Да сте чули за хелзинския комитет за правата на човека по този казус?Е кога ще излезе наяве първопричината за създаването на явлението тероризъм.Може да съм прост но не съм зомби.С уважение.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани