Гърция отложи вноската си по дълга за края на юни | webcafe.bg
newscafe

Гърция отложи вноската си по дълга за края на юни

Webcafe.bg
05.06.2015, 11:00 (обновена 05.06.2015, 11:13)
алексис ципрас

Снимка: © Getty Images

Ципрас заяви след среща с министъра на финансите Янис Варуфакис, че Гърция няма да играе по свирката на кредиторите

Гърция поиска от МВФ да плати накуп в края на юни четирите си вноски за обслужване на дълга. Сумите възлизат на 1,6 млрд.евро. Новата дата, потвърдена и от МВФ, за изплащането е 30 юни.

Днес се очаква да се проведат нови разговори между премиера на Гръция Алексис Ципрас и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

На вчерашната среща отсъстваха представителите на МВФ и на ЕЦБ, което Юнкер обясни, че е "по техен избор".

Новият кръг от преговори най-вероятно ще включва същите участници - Ципрас, Юнкер и Йерун Дейселблум - председател на Еврогрупата на страните от Еврозоната.

Междувременно Алексис Ципрас заяви след среща с министъра на финансите Янис Варуфакис, че гръцкото правителство няма да приеме предложенията на международните кредитори за постигане на споразумение, защото "през последните пет години гръцкият народ изстрада много и поради тази причина някой трябва да сложи край на игрите за сметка на гръцкото население".

Исканията на международните кредитори са властите в Атина да се съсредоточат върху приватизацията на държавна собственост, да намалят пенсиите и да продължат с реформите на пазара на труда.

Ако Гърция приеме това вмешателство във вътрешната си политика, кредиторите ще отпуснат 10,9 млрд. евро от неизползвани средства за спасяване на банки, които бяха върнати в Европейския фонд за финансова стабилност.

С тези пари правителството на Ципрас би могло да покрие финансовите си нужди през юли и август.

ЕС и МВФ искат от Атина също така да намали разходите за пенсии с 1% от БВП и да обещае да не отменя законодателни реформи.

Кредиторите настояват от правителството да набере и 1,8 млрд евро, като увеличи ДДС за определена група стоки, в това число лекарства до 11%, а за други като електричеството - до 24%.

Те искат и да бъде премахнато социално плащане към пенсионерите с нисък доход, което в Гърция еизвестно като EKAS. По този начин страната би си спестила още 800 милиона евро до 2016 година.

Днес се очаква премиерът Алексис ЦИпрас да говори в гръцкия парламент във връзка с преговорите с кредиторите. Това обяви самият той в twitter снощи:

 

Oще: алексис ципрас  гръцка криза  гръцки дълг  гръцки министър на финансите  гърция  европейска комисия  ек  ес  жан-клод юнкер  кредитори  криза  мвф  министър на финансите янис варуфакис  преговори за гръцкия дълг  ципрас  янис варуфакис 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.