„Газпром“ разширява „Северен поток“ | webcafe.bg
newscafe

„Газпром“ разширява „Северен поток“

Webcafe.bg
18.06.2015, 15:44 (обновена 18.06.2015, 16:24)
газпром

Руският монополист „Газпром" се договори с европейски компании за изграждане на две разклонения на „Северен поток", който пренася газ по дъното на Балтийско море до крайбрежието на Германия. Макар през януари да обяви, че няма намерения да укрепва допълнително капацитета на „Северен поток", сега московската компания изтъкна Балтийско море като надежден транзитен канал.

"Газпром", E.ON, Royal Dutch Shell и OMV AG са подписали меморандум за сътрудничество за създаване на газопреносна инфраструктура за пряка доставка на руски газ на европейските клиенти. Страните в меморандума отчитат спад в собствения добив на страните в Европа, както и глобалния ръст на нуждата от природен газ.

„Северен поток" е газопровод с мощност 55 млрд. куб. метра газ годишно за износ на руски газ за Европа през Балтийско море. С двете нови тръби към германския бряг се очаква доставките по маршрута да се увеличат двойно.

Новината идва в навечерието на важните преговори между Русия, Турция и Гърция за алтернативния на „Южен поток" проект за газопровод „Турски поток", който ще пренася руското синьо гориво до бъдещ разпределителен център на турско-гръцката граница, като заобиколи изцяло Украйна като транзитна страна. Капацитетът на съоръжението е 63 млрд. куб. м. газ на година.

Полагането на газопровода по дъното на Черно море ще започне през юни-юли, обяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Той уточни, че това ще стане, щом турската страна представи разрешителните документи.

Това налага изграждането на инфраструктура за надеждно снабдяване на европейските клиенти с екологично чистото гориво. Предстои компаниите да създадат съвместно дружество за реализацията на проекта.

Oще: газпром  германия  пренос на газ  русия  северен поток  турски поток 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

8 TheRock | 20.06.201510:46

Оби Уан, Бойко е марионетка вързана с много конци.
Затова виждаме неговите странни пируети.
Няма как от пожарникар, муттра и гавазин да стане политик, а пък за държавник да не говорим.
Манталитет!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

7 Оби Уан | 19.06.201517:16

Г-н Бойко Борисов след подписване на споразумението за „Южен поток”:

Пресконференция, ноември 2010 г. - „С подписването на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите правителства в България да получават по над два млрд. долара годишно от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании – коментира премиерът Борисов. – Със същото темпо работим и по европейския проект „Набуко”, така че България действително да стане газов център на Балканите.”

Интервю за “Файненшъл Таймс”, ноември 2010 г. - „Този проект ще създаде нови работни места в България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони”
..................

Скала, ти понеже си по-навътре в доста неща, я на светни как така се промениха нещата...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

6 Conspirator | 19.06.201515:37

Има емпирична зависимост между цената на газа и доколко едно европейско правителство е национално отговорно.До тук си прав,Хари.Колкото едно правителство е по-подчинено на чужди/дори от европейските приоритети/интереси,толкова по-висока е цената на природен газ.Ни е плащаме най-високата цена,както се казва ''без коментар''.
За другото не си прав,т.е.максимата,че всеки народ заслужава правителството си,важи с пълна сила за България.Ние сме и можем да бъдем ''унтер-менш'',доколкото сами позволяваме това да се случи.В противен случай отиваме в другата крайност,която по дефиниция предполага,че сме напълно зависими от волята на ''султана''на ''руския цар''или на ''двуличният Дизраели'',което не съответства на действителността.
Друг е въпросът,че масовият българин гледа ''БТВ'',чете вестник ''24 часа''или в краен случай ''Телеграф'',че е по-евтин и изобщо не допуска,че може да има истински източници на информация или поне алтернативни.
Каквото сам си направиш,не може да ти причини никаква ''световна ''конспирация.От много ум ядем македонски,гръцки и турски зеленчуци.От много ум обясняваха,че ''Син поток''-този дето го предлагаха на България 1999 година и отиде в Турция,че помпените станции в Русия нямало да могат да докарат природния газ до България.От много ум затворихме/ние самите/реакторите в Козлодуй,а в Унгария до ден днешен работят двата реактора,аналогични на ''опасните''дето ги затворихме в България,а онзи/в Унгария/,дето беше като първи и втори реактор,освен двата ''опасни'трети и четвърти/работеше до миналата година!?!в Унгария...
Политици много,държавници малко....
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 19.06.201514:43

Трябват още количества за реекспорт към Украйна!!!
Белите руски цигани са изключителни прости и алчни!!!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 19.06.201509:12

Конспираторе, мисля че грешиш, газ за Запада може, за Изтока не, ние сме унтерменш и са ни осъдили на смърт, американските подлоги у нас знаят и работят за това.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

3 Dox | 19.06.201508:18

Е, хайде честито! И на евроатлантическите тарикати и на евроатлантическите балами - честито!!!

Ето така се постига енергийна независимост и диверсификация на доставките. Разбрахте ли сега? Вместо от Русия, газта ще стига до нас от Германия, Австрия ... . И няма никакво значение, че ще ни е по-скъпо. Енергийната независимост си има цена, нали! Освен това, природните условия у нас позволяват производство на фасул на практика в неограничени количества.

Айде, хайрлия да е!!!
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 19.06.201506:08

Спомнете си култовата реплика: "За хора, може, за прасета, не може".
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

1 Conspirator | 18.06.201517:11

Днес една новина разтърси из основи ''Мордор''.Русофобите в социалните мрежи вият на умряло и удрят чела в пода.
''Днес компаниите ''Газпром'',E.ON, Shell и OMV подписаха изненадващо предварителен меморандум за ПРЯКА доставка на руски газ за европейските потребители.
''"Газпром", E.ON, Shell и OMV възнамеряват да построят/удвоят съществуващият газопровод/мощности за транспортиране на 55 млн.куб.метра газ.''
Явно им е омръзнало на германците от балканските чупки в кръста.То не бяха ''Набуко'',""Танап'',''Южен поток'',''Турски поток''и пр.На комисарят по енергийните въпроси Мариан Шевчович не му остава нищо друго,освен да налапа вратовръзката си и бавно и тъжно да я сдъвче.
Имаме новина!''Потокът''ще се окаже накрая ''германски''.''Газпром запазва контролния пакет от 51 процента на новото съоръжение.
Преди два дена турците не се появиха за подписване на предварителен меморандум за ''Турски поток''в Русия и voala,како Гинке...
Така и не разбрах какво стана с Третия енергиен пакет,дето предвиждаше едни други работи за собствеността на газопровода,ама хайде,няма да придиряме.За по-близко,ще получаваме газ от Германия.
Да живей световното демократично газо-преминаване,газо-закупуване и газо-разпределение!
Ако своевременно не организират ''немска пролет''....
Намига
   

оценка

+3 -2