Charlie Hebdo - 1 година по-късно | webcafe.bg
newscafe

Charlie Hebdo - 1 година по-късно

Webcafe.bg
04.01.2016, 00:41 (обновена 04.01.2016, 11:04)
charlie hebdo

"Убиецът все още бяга"

Една година след касапницата в редакцията на Charlie Hebdo хумористичното издание отново се завръща подобаващо.

"Една година по-късно убиецът все още бяга", пише на първата страница на вестника над карикатура, подписана от главния редактор на изданието - Лоран Сурисо - Рис.

Рисунката изобразява Бог, въоръжен с автомат "Калашников", по чиито одежди личат петна от кръв.

Специалният брой, посветен на кървавата годишнина, ще излезе в тираж от 1 милион екземпляра на 6 януари.

Рис, който беше тежко ранен при стрелбата на 7 януари 2015 г., е написал гневен редакционен коментар в защита на светската държава и с остра критика срещу "фанатиците, превърнати в малоумници от Корана" и "лицемерите от останалите религии", които са пожелали смъртта на редакцията за това, че си е позволила да се присмее на религиозните хора.

"През 2006 г., когато Charlie публикува карикатурите на Мохамед, никой не си мислеше сериозно, че всичко това ще завърши с насилие... Гледахме на Франция като на светски остров, на който беше възможно да се подиграваш, да окарикатуряваш и да се смееш независимо от догмите", пише Рис.

"От онзи момент насам много хора се надяваха, че рано или късно някой ще ни постави на мястото. Да, много хора се надяваха на нашата смърт. СМЪРТ", продължава той.

2015 г. беше най-ужасяващата година в цялата история на Charlie Hebdo, пише главният редактор.

"2015 г. ни накара да преживеем най-тежкото наказание за един коментарен вестник: изпитанието на собствените ни убеждения. Наистина ли убежденията ни бяха достатъчно силни, за да ни вдъхнат енергия да стъпим отново на крака? Отговорът се намира в ръцете ви", допълва Рис и завършва: "Убежденията на атеистите и светските хора могат да преместят повече планини, отколкото вярата на религиозните".

Специалният брой излиза с 32 страници - двойно повече от обичайното съдържание на Charlie Hebdo - на старата цена от 3 евро. Изданието съдържа книжка с карикатурите на загиналите художници - Кабю, Волински, Шарб, Тину, Оноре.

В него са поместени и статии от външни автори, сред които френският министър на културата Фльор Пелерен, Изабел Аджани, Шарлот Гейнсбур, Жюлиет Бинош и др.

За този брой сатиричното издание е получило извънредни заявки от определени страни като Германия, където разпространителите са поискали 50 000 екземпляра.

В момента Charlie Hebdo се издава в тираж от 100 000 броя за директна продажба, от които 10 000 са за чуждестранни абонати. Към тях се добавят и 183 000 абонати.

През януари 2015 г. - седмица след атентата в редакцията, довел до смъртта на 12 души, беше публикуван "броят на оцлелите", чиято първа страница беше с рисунка на пророка Мохамед под заглавието "Всичко е простено".

Извънредното издание достигна рекорден тираж от 7,5 милиона броя във Франция и целия свят.

Франция ще почете годишнината от атентата в Charlie Hebdo и супермаркета Hypercacher, в които бяха убити 17 души, при засилени мерки за сигурност.

Страната е в повишена тревога след самоубийствените атентати на 13 ноември 2015 г., довели до смъртта на 130 души. За охраната на обектите и религиозните храмове, в които ще се отбележи събитието, са мобилизирани военнослужещи.

Властите ще открият възпоменателни табели на всички места, които бяха окървавени след атаките през януари, включително пред старите офиси на редакцията на Charlie Hebdo, а в церемониите ще участват близки на загиналите и представители на правителствено ниво.

На 10 януари ще се проведе по-публична церемония на Площада на Републиката, на който ще участва и президентът Франсоа Оланд.

Oще: атеизъм  атентатът срещу шарли ебдо  бог  главен редактор на шарли ебдо  годишнина  карикатура  нов брой  париж  религия  рис  сатира  светска държава  тероризъм  шарли ебдо 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани