НАТО разполага сили в Егейско море | webcafe.bg
newscafe

НАТО разполага сили в Егейско море

Webcafe.bg, BBC, БТА
11.02.2016, 18:29 (обновена 11.02.2016, 18:54)
вода,гръцки брегове,гърция,лодка,мигранти

Снимка: © Getty Images

Това е първата намеса на НАТО в бежанската криза. Целта на разположението на корабита, според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, не е да връща бежанците, а да се заеме с превенцията на криминалния трафик на хора, който причини хиляди смърти от началото на бежанската вълна от Сирия, Ирак и Афганистан

НАТО разполага сили в Егейско море, за да контролира преминаването на бежанците, които минават с лодки от Турция до Гърция.

Решението на НАТО последва молбата на външните министри на Турция, Германия и Гърция, която беше отправена по време на срещата на Алианса с външните министри на ЕС.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че мисията на НАТО няма да има за цел да спира и да връща обратно лодките с бежанци, а по-скоро НАТО ще допринася с важна информация в помощ на превенцията на трафика на хора и криминалните мрежи.

Според външния министър на Гърция Панос Каменос обаче, споразумението за патрулиране на сили на НАТО в Егейско море ще реши проблема с миграцията.

По неговите думи, цитирани от БТА, постигнатото решение между НАТО и външните министри на ЕС означава, че силите на Алианса, които патрулират в Егейско море и по турското крайбрежие, ще връщат задържаните мигранти обратно на територията на Турция.

Той смята, че е съвършено очевидно, че в силите на НАТО Турция ще участва само в своите териториални води и въздушно пространство, а Гърция - само в своите.

Това е първата намеса на Организацията на Северноатлантическия договор в европейската мигрантска криза.

Командирът на НАТО генерал Филип Брийдлaв заяви, че корабите ще бъдат разположени в Средиземно море между Гърция и Турция в рамките на 24 часа.

Американският секретар по отбраната Аштън Карър заяви по-рано днес, че справянето с "криминалния синдикат, който експоатира онези бедни хора", ще има голямо хуманитарно значение.

Решението беше взето, за да се подпомогнат Турция и Гърция "да се справят с човешката трагедия по по-добър начин, отколкото са се справяли досега", по думите на Столтеберг.

Oще: алианс  българия  външни министри  гърция  егейско море  ес  йенс столтенберг  нато  организация на северноатлантическия договор  патрули  сили  средиземно море  турция  филип брийдлав  филип брийдлов 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани