Новогодишният подарък на Путин | webcafe.bg
newscafe

Новогодишният подарък на Путин

Webcafe.bg, по RBK
29.12.2015, 20:27 (обновена 30.12.2015, 19:55)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

"Засега тезисите на Путин за физкултурата не са задължителни, но никога не е късно и това да се случи"

"Думи, които променят света" - това е заглавието на книга с цитати на руския президент Владимир Путин, която се разпространява като новогодишен подарък за хиляди политици и чиновници в Русия.

Издателят на сборника с крилати фрази се оказва движение "Сеть" ("Мрежа"), което е получател на сериозно финансиране през държавни грантове.

Информацията е на руското издание РБК, което се позовава на няколко източници от президентската администрация.

Книгата е препоръчана по време на заседание в Кремъл, в което са участвали около 50 души, в това число - депутати от Държавната дума, членове на Съвета на федерацията и на Обществената палата, а събранието е ръководено от Вячелав Володин - първи зам.-председател на кремълската администрация.

"Володин говореше за книгата. Той каза, че тя трябва да стане настолно четиво за всеки политик", разказва пред РБК участник в срещата.

Думи, които променят света

Цялото заглавие на книгата е "Думи, които променят света. Ключови цитати на Владимир Путин".

На почти 400-те страници са събрани 19 изказвания и статии на Путин в хронологичен ред. Книгата започва с речта на руския президент пред Генералната асамблея на ООН през 2003 г. и завършва с изказването му пред същия форум през септември тази година.

Всяка от 19-те глави в книгата започва с кратък коментар от авторите. След това е поместена реч на Путин, а в нея са отделени с удебелен шрифт основните цитати.

"Това са онези думи, които предсказаха и предопределиха глобалните промени в световната политика", се казва в предисловието.

Според издателите - още в първата реч на Путин пред ООН ставало ясно разбирането му, че "разрушаването на ключови институции за международна сигурност гарантирано ще потопят света в хаос".

"Ако през 2003 г. участниците в Генералната асамблея се бяха вслушали в думите на Путин, светът щеше да бъде съвсем различен - стотици хиляди души щяха да останат живи, а Европа нямаше да бъде залята от бежанската вълна от Близкия Изток", разсъждават авторите в коментарите към речта на Путин.

Идеологът на сборника - Антон Володин от движение "Мрежа" - твърди, че книгата доказва два факта:

"На първо място, започнахме да забелязваме, че всичко, което казва Путин, се сбъдва в една или друга степен. В тази книга проследяваме думите му и потвърждаваме тази мисъл. Думите на Путин могат да се определят като пророчески", твърди той.

На второ място, авторите са искали да докажат, че руската политика е последователна.

"Книгата доказвала, че Путин не е променял позициите си", заявява Володин.

Съответно - изданието е насочено както към вътрешната, така и към чуждестранната аудитория. Според Антон Володин чиновниците имат нужда от книгата, за да "разбират какво иска президентът и накъде върви държавата".

Книгата ще бъде преведена и на английски език, обяснява съставителят, така че чужденците "да разберат справедливостта на руската политика".

Получателите на грантове

Книгата е издадена от младежкото движение "Мрежа", чиято дейност се наблюдава от службата по вътрешна политика в Кремъл.

Първият тираж на изданието е в няколко хиляди екземпляра. Финансирането на сборника обаче не е платено директно от президентската администрация.

Самият Володин не желае да разкрие източниците на средствата за публикуването на книгата. Неговото движение получава редовно финансирне през грантове от президентството.

През декември стана ясно, че "Мрежа" е получила 11 млн. рубли (около 140 000 евро) за създаването на творческа работилница "Арт Улей". Според данни на Алексей Навално през юни движението е получило още 70 млн. рубли (над 880 хиляди евро) през други неправителствени организации.

Според представителя на "Мрежа" все пак президентските грантове не са отишли за печата на книгата.

Изданието ще излезе на масовия пазар до края на януари, като ще се продава за около 800 рубли (10 евро). Скоро ще бъдат отпечатани още няколко хиляди екземпляра, а след това тиражът ще бъде увеличен.

"Първият паралел, който ми идва наум, е Червената книжка на Мао Дзедун", коментира историкът Николай Сванидзе пред РБК. "Това е някаква азиатщина, в страните с авторитарни режими, управлявани от самодръжци, винаги се стараят да публикуват най-ярките цитати от лидерите - дори тези цитати да не са чак толкова ярки".

Той напомня, че в СССР дори при режима на Йосиф Сталин не е имало "цитатник".

"Затова пък неговите разсъждения трябваше да се поставят навсякъде - независимо дали са за физиката или за физкултурата. Засега тезисите на Путин за физкултурата не са задължителни, но никога не е късно и това да се случи", коментира още Сванидзе.

Oще: бащицата  владимир путин  грантове  кремъл  мрежа  новогодишен подарък  президентски грантове  речи на владимир путин  русия  цитати на владимир путин  цитатник  чиновници 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2015, 11:28

17 stoy | 31.12.201521:12

Ти пък... руски трол и интелект?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 31.12.201518:48

Говорим за Путин и Русия.
Как Кенеди и САЩ имат каквото и да било отношение към тях?
Какво, ако в САЩ бият негри, то Политковская магически се оказва случайна жертва, а денят на смъртта й - абсолютно случайно съвпадение с рождения ден на Путин ли?
Хайде стига с тези тривиални логически грешки, наистина ли не можеш повече от това собственоръчно да обиждаш интелекта си толкова грубо?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

15 Бегущий Волк | 31.12.201512:08

Деоуин,

За Мерилин Монро има достатъчно доказателства, че е биша любовница на Кенеди, че е обичала анален секс с гореща вода в дупето, че е била предимно с Кенеди и същата вечер, когато я откриват пак е с вода в дупето. Обаче не можеш категорично да твърдиш, въпреки съмненията си, че Кенеди има нещо общо!

Същото е с Политковская! Убиха я! За Путин редица автори от постсъветската епоха твърдят, че е бивш мафиот от Санкт Петербург, търгувал със Запада и продавал метали по време, когато случайни хора не биха могли да се доберат до тази дейност. Литвиненко бе написал цяла книга по въпроса.

Обаче има един друг момент. Другият момент е, че САЩ е непрозрачна държава. Не можеш да си сигурен, че няма политически убийства, само защото не изглеждат като такива. Достатъчно е да се маскира като автомобилна катастрофа или естествена смърт. Няма как да се избегне разправа с неудобни опоненти.

Аз бих казал, че методите на управление на обществото са едни и същи, само се различават на повърхността. Видимата повърхност. А в САЩ битува всичко друго, включително и корпоративен фашизъм, но не и демокрация.

За НПО-тата е видно, че са проводник на чуждо влияние. Комунистическата партия на САЩ е унищожена почти веднага като зараза. А и някаква държава заема позата на по-развита и започва да поучава останалите как да живеят - "Америка за България"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2014, 05:32

14 Kikaha | 31.12.201505:32

Русия бе потънала изцяло в тъмнина.
Тогава рече Бог: "Да бъде светлина!"
И дойде Путин!
Но скоро дяволът реванш дочака:
Дойде #Крымнаш и всичко пак потъна в мрака.
Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 30.12.201523:34

Ти, Conspirator, кажи за гнусната конспирация, дето Политковская я разстреляха именно на рождения ден на великия руски вожд, а Немцов - баш пред Кремъла, само и само за да инсинуират, че бащицата Путин е гаден сатрап, докато той всъщност дава мило и драго за свободата на словото.
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

12 Conspirator | 30.12.201522:12

Ще падна от смях!
Грантаджиите викат-дръжте грантаджиите!
Ама,понеже има празнина в българския тълковен речник,може да се плещят глупости.Грант е такова животно,което е се получава от НПО със седалище в ЧУЖДА държава.Иначе не е грант,а целенасочена,държавна политика за патриотично възпитание и рекламиране и поощряване на национални политики,различни от ИНТЕРнационалните.
Нищо ново.Затова е ръмженето и писането на откровени глупости.В катехизиса на либералния интернационал първата точка е,че всяка национална политика,която е в разрез с интернационалната/нихилистичната/е неправилна,грешна и вредна.Най-вече за финансите на дадената държава,защото финансовите санкции винаги чакат зад ъгъла на светлото демократично бъдеще.
Намига
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

11 Viktor Stoichev | 30.12.201518:55

1Sion1
Да не те разочаровам, ама от цялата работа САЩ излязоха по-богати и с повече нови съюзници, РФ по-бедна и с по-малко съюзници от преди. Путин помогна на САЩ от вносител да стане износител на петрол, наплаши ЕС право в лапите на ТИПП.От РФ се отдръпнаха такива партньори като Китай, Индия, Беларус и Турция.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 30.12.201518:04

>Проблемът не е в Путин, а в неговите блюдолизци!

Горкият Путин!
И Политковская я убиха на рождения му ден, пък той, несъмнено, изобщо никога не е искал такъв подарък!
Само не ми става ясно защо единствено на хора като Путин и Ким Чен Ун им се случват толкова кръвожадни, злонамерени и дебилни блюдолизци - как пък не се намери поне един върл фен на Обама, Меркел или Камерън, който да разстреля неудобен журналист на рождените им дни, или поне да издаде книга с мъдрите им мисли и слова или календар със снимки на любимия вожд в хероически пози?
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

9 1Sion1 | 30.12.201517:59

И да се харесва, и да не се харесва на някои, Путин и политиката му , действително промениха света.Дали за добро или лошо , ще оценим след някоя и друга година.Във всеки случай тъмните времена на 20 годишното господство на Щатите отминаха безвъзвратно.И това със сигурност е добре за огромна част от света.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

8 Оби Уан | 30.12.201511:57

Подобни книги трябва да се издават за всички политици - да се види каква е била позицията им "преди" и каква е сега. Медиите карат избирателите много бързо да "забравят" за предишни позиции и обещания!
Ще е интересно да се види колко последователна е дадена политика, как са еволюирали речите на Обама, Меркел и т.н.
Представете си обаче как би изглеждал подобен формат с речите на г-н Б. Борисов... УсмивкаУсмивкаУсмивка
   

оценка

+0 -0