Мистерия около мотивите за терора в Мюнхен | webcafe.bg
newscafe

Мистерия около мотивите за терора в Мюнхен

Webcafe, по BILD
23.07.2016, 11:52 (обновена 23.07.2016, 12:34)
нападателят от мюнхен

Религиозен фанатизъм, расова омраза или психоза?

Каква мотивация стои зад кървавия атентат в Мюнхен, при който 18-годишен мъж отне живота на 9 души и постави целия град в извънредно положение?

Радикален ислямизъм, расова омраза или просто психозата на един изолиран стрелец?

Каква би могла да бъде причината, накарала убиеца да посегне на живота на невинни хора посред бял ден?

От снощи досега бяха публикувани два видео-записа, които показват един-единствен извършител на нападението. В първото видео, което е снимано пред McDonald's, се вижда как нападателят напуска заведението, след като вече е стрелял вътре.

Извършителят държи пистолет в лявата си ръка, след което се прицелва и започва да стреля по минувачите, които се намират на улицата.

Жена, станала свидетел на престъплението, обяви пред CNN, че нападателят е крещял "Allahu Akbar" пред McDonald's. Засега това е единственото твърдение, което подкрепя версията за евентуално джихадистко нападение.

В същото време, доста неща свидетелстват в обратната посока: ако стрелецът беше джихадист, щеше да направи всичко възможно да разпространи посланието на религиозната си мотивация. Със сигурност щеше да има повече от един свидетел, който да чуе или заснеме как нападателят казва на висок глас "Аллах е велик".

Още повече неяснота внася коментар на друг очевидец, който обяви пред RTL, че стрелецът е крещял "Майната ви, чужденци" в McDonald's.

Дали тези думи имат нещо общо с мотивацията на 18-годишния стрелец от германско-ирански произход или е казана в отговор на чужди реплики, не е ясно.

Във второто видео от местопрестъплението се чува гневна размяна на обиди между нападателя и няколко други лица, чиято самоличност не е известна.

Мъжете крещят наричат стрелеца Wichser (разговорна обидна дума, означаваща "онанист") и Kanake (отново обидна дума, с която в немския език наричат чужденците от южните страни), а той им отговаря, че е роден в Германия и че е бил подложен "на терапия".

От записа се чува как мъжът крещи "7 години ме тормозихте, сега трябва да си купя оръжие и ще ви пречукам всичките".

Нападателят с отчетлив мюнхенски акцент казва, че е израснал в жилище за социално слаби (Hartz 4).

Focus.de твърди, че стрелецът наистина е преминал през лечение на психично заболяване и е приемал антидепресанти. Информацията все още не е потвърдена официално от полицията в Германия.

Нито обясненията му, нито обстоятелствата около смъртта му се вписват в типичното поведение на атентаторите, извършващи джихадистки атаки.

Мъжът сам е посегнал на живота си, като се е прострелял в главата с пистолета си. Самоубийството е доста необичайно действие за религиозно-мотивирания убиец, чиято цел е да убие колкото може повече жертви.

Още нещо прави впечатление - съвпадението между датата на нападението и 5-та годишнина от касапницата в Норвегия, при която Андерс Брайвик изби 77 души

Въпреки формалното съвпадение на датите - засега стрелбата в Мюнхен се различава видимо от терора през 2011 г.

Брайвик е планирал масовото убийство в продължение на години и е подбрал жертвите си според политическия си мироглед.

Стрелецът от Мюнхен, от друга страна, може да изглежда мотивиран от расова омраза, но подборът на жертвите му е по-скоро случаен.

Съществува и трета версия, според която атаката в Мюнхен е била предварително замислена и нападателят дори е опитал да привлече още повече хора към местопрестъплението.

Баварското издание Reporter-24 твърди, че малко преди нападението във Фейсбук се е появил профил на млада жена на име Селина А., която е призовавала хората да дойдат в McDonalds при търговския център "Олимпия" в 16 ч. с обещание, че ще им купи каквото си поискат, стига да не е прекалено скъпо.

Дали тук става въпрос за евентуален план на атентатора да събере по-голям брой потенциални жертви - все още остава неясно. Тази версия все още не е потвърдена официално от полицията.

Oще: mcdonalds  ангела меркел  андерс брайвик  германия  джихадизъм  иран  ислям  мюнхен  олимпия  религиозен фанатизъм  стрелбата в мюнхен  терор  търговски център 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани