Земята влезе в "екологичен преразход" | webcafe.bg
newscafe

Земята влезе в "екологичен преразход"

Webcafe.bg
13.08.2015, 12:06 (обновена 13.08.2015, 12:07)
Андре Кейперс

Снимка: © NASA/ESA

Ако тенденцията се запази, през 2030 г. на човечеството ще му трябват 2 планети, за да задоволи нуждите си

До момента хората са изразходвали всички ресурси, които планетата Земя може да осигури на хората за 2015 г. От днес живеем в "екологичен преразход". Според изследване, цитирано от "Гардиън", това рязко източва ресурсите на земята и възможността им да се регенерират.

Последиците от екологичния дефицит са видими в обезлесяването, ерозията на почвите, изчерпването на водните ресурси и натрупването на парникови газове в атмосферата.

Неправителствената организация „Глобал футпринт нетуърк" ( Global Footprint Network) прави изчисления въз основа на данни от ООН за колко време човечеството изчерпва възобновяемите ресурси и колко време й трябва на Земята, за да неутрализира неговите отпадъци.

По този начин организацията определя всяка година деня, когато екологическата следа на човечеството надхвърля естествения биокапацитет на планетата. За 2015 г. това е 13 август.

Всяка година тази дата се измества с три дни по-рано в календара. От "деня на прекаляването" човечеството спира да обслужва екологическия си дълг и го оставя да расте.

Ако тенденцията се запази, през 2030 г. на човечеството ще му трябват 2 планети, за да задоволи нуждите си.

Oще: дефицит  екологичен дефицит  екологичен преразход  екология  земя  планета  преразход  ресурси 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани