Папата подкрепя възпитателния бой на деца, но без унижаване | webcafe.bg
newscafe

Папата подкрепя възпитателния бой на деца, но без унижаване

Webcafe.bg
06.02.2015, 07:52 (обновена 06.02.2015, 14:11)
папа франциск

Снимка: © Getty Images

Папата посочи чертите на добрия баща: той прощава, но „коригира със строгост" без да обезкуражава децата си.

Папа Франциск каза, че няма проблем в това родителите да удрят децата си, за да ги дисциплинират, стига да не потъпкват достойнството им. Папата заяви това по време на седмичната си обща аудиенция, която този път засягаше ролята на бащите в семейството, пише вестник The Guardian.

Папата посочи чертите на добрия баща: той прощава, но „коригира със строгост" без да обезкуражава децата си.

„Веднъж, на среща на женени двойки, чух един баща да казва: „Понякога трябва да удрям децата си, но никога не ги удрям по лицето, за да не ги унижавам", каза Франциск и допълни: „Колко красиво. Той познава чувството за достойнство! Наказва ги, но го прави справедливо".

От пресофиса на папата уточниха думите му - той няма предвид насилието и жестокостта срещу децата, а говори за това да се помогне на детето да порасне и узрее. "Просто наблюдавайте поведението на папата, когато е с деца и приемете видяното за илюстрация на думите му.

Позицията на Католическата църква за телесното наказание попадна под остри критики миналата година от членове на ООН във връзка с мониторинг за изпълнение на Договора на ООН за правата на детето .

В свой доклад представителите на ООН напомниха на Светия синод, че децата трябва да бъдат опазени по всякакъв начин от различните форми на насилие - в това число психологическо или физическо, дори и когато става дума за родителска грижа. Той препоръчва на Светия престол да измени своите собствени закони, които да забраняват изрично телесното наказание на деца, включително в рамките на семейството, както и да създаде начини за прилагане на тази забрана в католически училища и институции по целия свят.

Препоръките бяха в отговор на добилите публичност случай на физическо насилие и телесно наказание на малолетни в институциите на католическата църква, особено в Ирландия.

От Ватикана твърдят, че по никакъв начин не промотират телесните наказания, но и не са в позиция да наложат каквато и да било забрана върху приложението им в католическите училища, над които няма юрисдикция.

Думата "наказание" дори не присъства в църковното учение за задълженията на родителите, които трябва да "образоват, насочват, поправят, обучават и дисциплинират" своите деца, подчертават от Светия престол.

"Родителите трябва да имат възможност да коригират неправилното поведение на детето чрез налагането на определени разумни санкции, като взема предвид способността на детето да ги осъзнае като коректив", заявяват от Ватикана в писмено становище до комисията на ООН.

39 държави по света - от Швеция и Германия до Южен Судан и Туркменистан - изрично забраняват телесното наказание над деца, включително у дома, където се наблюдават най-много случаи на насилие.

В САЩ родителите имат законово право да удрят децата си, ако силата е "разумна". В 19 американски щата все още е разрешено на училищния персонал да практикува "възпитателно пошляпване".

Oще: възпитателен бой  деца  забрана  католическа църква  католическо училище  критики  насилие над деца  оон  папа  папа франциск  побой  родители  семейство  църква 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

8 янаки | 07.02.201506:29

Нямаме основания да се съмняваме в обективността на The Guardian, но все пак, но все пак.....

Заглавието, което показва папата в не много лицеприятна светлина, не е подкрепено, както се твърди, в текстта на „седмичната си (може би: му) обща аудиенция, която този път засягаше ролята на бащите в семейството". http://www.catholic-news.bg/?p=57572
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

7 Harry | 06.02.201520:22

Който жали пръчката, не жали детето, са казали древните римляни и са били прави.

Възпитанието не минава без насилие, самото възптание е насилие, тинейджърите са импулсивни защото детския мозък е недоразвит, мозъкът не е напълно узрял, докато хората не навършат поне 20 години, пред-фронталният кортекс и фронталният кортекс се оформят последни. Това са области, отговарящи за проницателността, емпатията, управляващи функции като контрол на импулсите и поведение при поемане на рискове. Тоест, децата до навъшване на пълнолетие трябва да бъдат пазени от самите тах, ако трябва и с по някой шамар, за идване на себе си.

Ако оставиш детето да избирало само, щото иамли права, както опяват някои сосросоиди на американска заплата, то ще избира само каквото му е кеф и никога няма да стане зрял и отговорен човек.

Сатанистите това го знаят и пишат програмите си изключително в посока максимална свободия за подрастващите. техните деца обаче записват най-често в католически лицеи, дори евреите, защото там възпитанието е най-строго и се допускат телесни наказания.

Любопитна подробност излезе наскоро, и Бил Гейтс и Стив Джобс не са разрешавали собствените си продукти на децата си, нито интернет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

6 Conspirator | 06.02.201517:14

Последни новини от Единният политкоректен център.
Папата се преоблича нощем като Ал Бънди и обикаля Рим да пердаши децата,но без да ги унижава.
Путин е болен от синдром на Аспергер, "аутистично разстройство”/чудя се,в ''Кафето''как още не е изскочила статия по темата/.Много обичал да тича през нощта в Кремъл,докато не изплези език.Фиксация върху определена тема.Например-Крим.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 06.02.201515:40

Ако Бог е сътворил света, то Той е в правото си да каже, че който жали пръчката - мрази сина си. Което е и записано в Библията и е в основата на вярването на християните, които знаят що е страх от Бога. В този дух е и изказването на папата.
От друга страна, ако Църквата е просто организация на хора споделящи еднакви ценности, то ООН би могло да дава подобни препоръки.
Избора оставям на вас Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 06.02.201514:08

Моите почитания към папа Франциск, но не виждам как едното може да се разграничи от другото. Както и да те ударят, те удрят, а това е унизително само по себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 06.02.201512:04

След Путин, папа Франциск и Виктор Орбан са най често на страниците на демократичния печат, когато става дума някой да бъде показан в отрицателен план. За нас, читателите, едно ръководство, как да четем тези текстове, може да бъде едно „ръководство” на Карел Чапек:

- http://literaturensviat.com/?p=10948
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 06.02.201509:26

Генерална аудиенция на папа Франциск: „Липсващи бащи – осиротели семейства“ (пълен текст)

http://www.catholic-news.bg/?p=57572
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 06.02.201509:24

Генерална аудиенция на папа Франциск: „Липсващи бащи – осиротели семейства“ (пълен текст)

http://www.webcafe.bg/id_50226625/cform_1-
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани