ЕЦБ удължи спешната помощ за Гърция | webcafe.bg
newscafe

ЕЦБ удължи спешната помощ за Гърция

Webcafe.bg
18.02.2015, 22:19 (обновена 18.02.2015, 22:24)
марио драги

Снимка: © Getty Images

ЕЦБ под ръководството на Марио Драги даде още една глътка въздух за гръцките банки

Европейската централна банка реши да удължи с две седмици линията за спешно кредитиране на гръцките банки, както и да увеличи размера й от 65 на 68,3 млрд. евро. Това съобщава AFP, като се позовава на анонимен източник от централната банка.

Решението идва един ден преди крайния срок, в който се очаква Гърция да поиска удължаване на спасителния план с 6 месеца заради изчерпване на паричните запаси.

Преди две седмици ЕЦБ спря достъпа на гръцките банки до ключов канал за финансиране, като обяви, че повече няма да приема гръцки суверенни бондове в качеството им на залог за отпускане на кредити.

Гръцкият държавен дълг е с рейтинг "боклук" и според правилата на ЕЦБ не може да се квалифицира като залог за заеми.

Атина ползва специално изключние, доколкото е свързано с изпълнението на условията по спасителния план за 240 млрд. евро, отпуснат от ЕС и МВФ.

Отпускането на средства по линията на спешна ликвидна помощ носи по-големи разходи по покриването им и предполага потенциални загуби за гръцката централна бнка.

Ако Гърция и партньорите от Еврозоната не успеят да постигнат договореност по ново споразумение за кредитиране, ЕЦБ може да бъде принудена да преразгледа решението си.

Съветът на ЕЦБ ще обсъди ситуацията с кредитната линия за Гърция при следващата си среща след 2 седмици.

Oще: атина  банки  гърция  дълг  държавен дълг  ес  капитал  кредитен рейтинг  мвф  преговори  тройка 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани