"Либерасион" приюти екипа на "Шарли Ебдо" | webcafe.bg
newscafe

"Либерасион" приюти екипа на "Шарли Ебдо"

Webcafe.bg, по Liberation
09.01.2015, 14:15 (обновена 09.01.2015, 14:26)

Либерасион излезе в черно и с надпис "Всички сме Шарли" в деня след атентата

Френският ежедневник "Либерасион" осигури работни места на журналистите от "Шарли Ебдо", за да продължат работата си по подготовката на следващия брой на изданието.

Жестът на "Либерасион" идва два дни след кървавата атака срещу екипа на изданието, при която загинаха 12 души, сред които редакционният директор на "Шарли Ебдо" - Стефан Шарбоние и някои от най-известните карикатуристи във Франция, които работеха за вестника.

Пренасянето на "Шарли" започна с разтоварването на автомобил с компютри и допълнителна техника, предоставени от друга редакция - тази на вестник "Льо Монд".

(Уилем, илюстратор на Шарли Ебдо и Либерасион, по време на посрещането)

Екипът на "Шарли Ебдо" пристигна в сградата на "Либерасион" пеша. Символичният прием на журналистите се случи пред стотици техни колеги от други издания, дошли да изразят съпричастността си.

На място в редакцията дойде и френският министър-председател Манюел Валс.

"Трогнати сме от присъствието ви и от подкрепата ви, но трябва да подготвим вестник в условията, които са ви известни. Имаме нужда да се съберем на спокойствие. Това, което искаме да ви кажем, ще ви го кажем на 8 страници. В тях ще вложим цялото си сърце и силата, която ни е останала. Новият брой на Шарли Ебдо - това е най-важното", коментира юристът на изданието Ришар Малка.

"Броят на оцелелите", както наричат следващото издание на "Шарли Ебдо", се предвижда да излезе в тираж от 1 млн. копия - около 20 пъти повече от нормалния брой на седмичника. По информация на Europe 1, за последните 48 часа са направени нови 8000 абонамента за изданието, докато средният брой на годишните абонати досега е бил около 300 души.

Това е вторият случай, при който "Либерасион" отваря врати за екипа на изданието след атака. Първият случай беше през 2011 г., когато редакцията на "Шарли" беше опожарена, след като публикува броя си под заглавие "Шерият Ебдо".

Oще: атака  вестници  либерасион  преса  редакция  шарли ебдо 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани