Норвегия вкарва жените в казармата | webcafe.bg
newscafe

Норвегия вкарва жените в казармата

Webcafe.bg, по БТА
01.01.2015, 09:34 (обновена 01.01.2015, 09:42)
Норвегия

Снимка: © Getty Images

Срокът за служба в редиците на въоръжените сили на Норвегия е 19 месеца, въпреки че де факто рядко продължава повече от 12 месеца

Норвегия, която е известна като държава борец за равенството между половете, стопява още една разлика между мъжете и жените.

Закон, който въвежда задължителна военна повинност за жените в Норвегия влиза в сила от днес. Нормативният акт е приет от норвежкия парламент на 14 октомври. Очаква се през 2016 година първите наборнични да попълнят редиците на норвежката армия.

Срокът за служба в редиците на въоръжените сили на Норвегия е 19 месеца, въпреки че де факто рядко продължава повече от 12 месеца. Освен това почти половината наборници се зачисляват в състава на Националната гвардия. За тях службата е 7 месеца и при това този срок е разбит на няколко относително кратки периода.

В същото време Турция дава право на гражданите си, навършили 27 години, да се освободят от военна служба срещу заплащане от 18 000 турски лири. Решението беше взето на 1 декември 2014 г. на заседание на министерския съвет в съответствие с консултации, проведени по време на заседание на Висшия военен съвет, и като са отчетени нуждите на турските въоръжени сили.

Правителството очаква, че близо 700 000 турски мъже ще се възползват от предоставената възможност, с което ще бъдат привлечени средства към бюджета на страната.

Oще: армия  военни  войници  казарма  норвегия  норвежка армия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани