Планът на Обама: Добрата новина за ядрената енергия | webcafe.bg
newscafe

Планът на Обама: Добрата новина за ядрената енергия

Webcafe.bg, по Bloomberg
04.08.2015, 18:45 (обновена 04.08.2015, 19:30)
барак обама

Снимка: © Getty Images

Американският президент Барак Обама даде лъч надежда на затруднената ядрена индустрия, като позволи на операторите на новите реактори да постигнат по-лесно федералните изисквания за лимитите на вредни въглеродни емисии.

Отделните щати ще могат да вземат повече кредити за чистата енергия, произведена от атомни централи, които все още са в процес на строителство, ако отговарят на условията за ограничение на вредните емисии, заложени от Федералната агенция за опазване на околната среда.

Поощряването на новите ядрени мощности беше заложено във финалния вариант на Плана за чиста енергия, представен от президента Обама в понеделник.

Според миналогодишния вариант на плана, недовършените реактори трябваше да се считат за съществуващи мощности, които при пускането си в експлоатация нямаше да получат пълен кредит за редуциране на въглеродни емисии.

Производителите на ядрена електроенергия обявиха, че тази мярка представлява наказателна такса върху централите им и прави държавните изисквания все по-трудни за изпълнение.

"Смятаме, че новите правила биха могли да се окажат първата добра новина за ядрената индустрия, която се намира в затруднена ситуация", коментира Джулиан Дюмулен-Смит, анализатор в UBS.

Операторите на атомни централи трябва да покриват високи разходи за поддръжката, като в същото време се сблъскват с конкуренция с евтините газови и ВЕИ-електроцентрали.

Според Moody's Investor Service около 10 процента от производството на ядрена електроенергия в национален мащаб може да бъде спряно заради ниските цени на тока.

Въпросът за депонирането на радиоактивни отпадъци също стои нерешен, след като намеренията за създаване на федерално депо в планината Юка в Невада бяха замразени.

От Института за ядрена енергетика, браншова организация, базирана във Вашингтон, коментираха, че са "доволни", че Агенцията за опазване на околната среда дава възможност на строящите се ядрени централи да изпълнят законовите изисквания след въвеждане в експлоатация.

Ръководителят на института Марвин Фертел коментира пред Bloomberg, че браншът остава разочарован, че съществуващите реактори няма да получат кредит за производството на чиста електроенергия, като се има предвид, че част от мощностите са заплашени от преждевременно закриване.

Новото строителство на ядрени централи - първото от десетилетия насам - беше затруднено заради забавяния и увеличение на разходите.

Сред облагодетелстваните от промените в плана са Southern Co. и Scana Corp., които строят нови реактори съответно в Джорджия и в Южна Каролина.

Държавната Tennessee Valley Authority (TVA), която строи реактор на площадката си в Уотс Бар край Спринг сити, Тенеси, също ще спечели от поощренията.

"Атомните централи ще получат кредит заради новите си технологии за нулеви въглеродни емисии, които ще бъдат кредитирани като част от стратегия за изпълнение на изискванията. Това е напълно последователна и уместна мярка", каза ръководителят на Агенцията за опазване на околната среда Джина Маккарти.

Промяната в наредбата решава едно от "основните притеснения" на TVA във връзка с плана на Агенцията за опазване на околната среда, заявява в писмена позиция говорителят на компанията Скот Брукс.

"Това означава, че ще включим в плана си за съответствие и втория реактор на Уотс Бар, който трябва да бъде пуснат в експлоатация в рамките на следващата година", казва той.

Southern Co. все още анализира окончателния вид на наредбата, но продължава да изразява притесненията си, че новият план "пречи на държавата да защитава по най-добрия начин интересите на потребителите", става ясно от писмо на Тим Лелджедал, говорител на компанията.

През януари корпорацията обяви, че забавянията могат да оскъпят с допълнителни 700 млн. долара строителството на двата реактора на площадката Vogtle край Огъста, Джорджия. Компанията обяви, че клиентите няма да бъдат ощетени от извънредните разходи.

Oще: webcafe  аец  анализи  атомна централа  барак обама  бизнес  българия  вредни емисии  въглеродни емисии  енергетика  забавление  коментари  лайфстайл  медии  новини  план за чиста енергия  политика  развлечение  реактори от ново поколение  сащ  ядрена енергетика  ядрена енергия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани