Нито Сърбия, нито Хърватия са извършили геноцид през 90-те | webcafe.bg
newscafe

Нито Сърбия, нито Хърватия са извършили геноцид през 90-те

Webcafe.bg
03.02.2015, 16:24 (обновена 03.02.2015, 16:58)
Югославия

Снимка: © Getty Images

Съдът в Хага оправда двете държави по обвиненията за геноцид

Международният съд в Хага отсъди, че нито Хърватия, нито Сърбия са извършили геноцид над населенията на другата държава по време на войните през 90-те години, които последваха разпадането на Югославия.

Председателят на съда Петер Томка посочи, че много престъпления са извършени от всяка от двете държави по време на конфликта, но намерението да бъде извършен геноцид под формата на частично или цялостно унищожение на населението, не е доказано за нито една от двете държави.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Загреб даде на Белград на международния трибунал през 1999 година по обвинения за геноцид, свързани с войната за независимост на Хърватия, последвала разпадането на Югославия.

Сърбия е обвинена в етническо прочистване, като форма на геноцид, довело до това много хървати да емигрират, да бъдат убити и измъчвани, а тяхната собственост - унищожена. Около 20 000 души умират в конфликта.

През 2010 година Белград отвърна с контраобвинение, с което твърди, че 200 000 етнически сърби са били принудени да напуснат домовете си заради военната операция на Хърватия. Сред хърватската операция „Буря" през 1995 година сърбите в хърватските територии намаляват от 12 процента на 4 процента.

След присъдата сръбският президент Томислав Николич изрази надежда за установяване на дълготраен мир в региона, а хърватският външен министър Весна Пушич посочи, че се надява отсъждането да подпомогне затварянето на тази историческа страница и преминаването към по-добър и безопасен период за хората в тази част на Европа.

Oще: балкански войни  геноцид  дело  международен съд за правата  сърбия  трибуналът в хага  хърватия  югославски войни 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани