Последна вечер за "Плаващите кейове" на Кристо | webcafe.bg
newscafe

Последна вечер за "Плаващите кейове" на Кристо

Webcafe по Corriere della sera
03.07.2016, 18:11 (обновена 03.07.2016, 18:20)
Плаващите кейове на Кристо

Снимка: © Getty images

От утре кейовете ще могат да бъдат видени само виртуално, благодарение на Google Street view.

Тази вечер „Плаващите кейове" на Кристо ще отплават в историята. Инсталацията на езерото Изео ще бъде закрита.

По програма ще има флаш моб на посетители, преоблечени като Исус Христос, които буквално ще могат да ходят по водата. Всичко това, благодарение на българския артист, който не само занесе изкуството сред хората, а сложи хората вътре в изкуството.

И хората дойдоха като мравки, повече от един милион посетители - два пъти повече от предвижданото. Макар и временна, инсталацията коствала толкова много усилия, но оказала се толкова ефимерна, пожъна небивал успех. Кристо определено оправда доверието на местните власти, които дадоха зелена светлина на проекта.

Кристо показа, че изкуството може да бъде общо благо, с вход свободен. Без препратките за общо ползване от комунистическо време, защото би било обидно за автора, избягал от комунистическа България. Пък и средствата не са държавни, а на самия творец. Сметките още не са направени, но инсталацията донесе невероятни приходи. Изкуството може да носи възвращаемост.

Още повече че „Плаващите кейове" обърнаха внимание на една прекрасна, но малко позната част от Италия. Инсталацията накара красотата на пейзажа да изпъкне още повече.

Разбира се, зад успеха на творбата, стои известността на твореца, медийното отразяване, безплатния вход и страхотния ефект от ходенето по вода. Не беше дадена и думата на безмилостните критици, които само съсипват труда на хората. Но тук не става въпрос за предмет на въображаемото ни око.

На езерото в Изео, кейовете на Кристо са място, по което можеш да ходиш, но и рамка на едно произведение на изкуството. Можеш да вървиш по инсталацията, накъдето си искаш и да я интерпретираш както ти скимне. Няма каталог, картичките се правят със Smartphone, а селфитата с тагването са задължителни.

Тази вечер е последна. Въпреки че кейовете ще могат да бъдат видени виртуално, благодарение на Google Street view, които ще ги запазят за бъдещите поколения.

Oще: езеро изео  инсталация на кристо  кристо  плаващи кейове 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.