Реформите, които чукат на гръцката врата | webcafe.bg
newscafe

Реформите, които чукат на гръцката врата

Webcafe.bg
13.07.2015, 10:09 (обновена 15.07.2015, 07:31)
среща между гръцката делегация, доналд туск, ангела меркел и франсоа оланд

Снимка: © @PrebenEUspox

Лидерите от еврозоната са постигнали споразумение за отпускане на трети спаситеолен пакет за Гърция

Лидерите от еврозоната са постигнали споразумение за отпускане на трети спасителен пакет за Гърция след маратон от над 16-часови преговори.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че споразумението е било единодушно. Чрез съобщение в Twitter той посочи, че програмата за трети спасителен пакет е вече готова със сериозни реформи и финансова подрепа.

Туск благодари на Гърция за конструктивната позиция, която е подпомогнала постигането на решение.

Все още не са ясни детайлите по новата програма. Лидерите от еврозоната прекараха над 16 часа в преговори. Очаква се Гърция да получи "мостово финансиране" до сключването на споразумение за нов заем. Финансовите министри започват незабавни разговори по въпроса.

Няма да има Grexit, потвърди и Жан-Клод Юнкер.Той изрази увереност, че парламентът на Гърция ще успее да приеме всички договорени днес мерки.

До сряда гръцкото правителство трябва да прокара в парламента проектите за необходими реформи. Сред условията за постигане на споразумението са:

 • Рационализация на ДДС
 • Разширяване на базата за данъчно облагане
 • Устойчивост на пенсионната система
 • Приемане на гражданско-процесуален кодекс, който да отрази всички процедурни правила
 • Гарантиране на правната независимост на гръцкия статистически институт ELSTAT
 • Пълно прилагане на автоматичните съкращения на разходите
 • Прилагане на директивата за възстановяването и преструктурирането на банките

Срокът, даден от финансовите министри за изпълнение на първите 7 реформи, е 15 юли, сряда. За останалите пет искания се гръцкото правителство трябва да поеме ангажимент да бъдат прокарани през парламента и приложени "по взаимноизгоден и ясен график". Ето кои са те:

 • Приватизация на електропреносната мрежа
 • Решителни действия по отношение на неплатените дългове
 • Гарантиране на независимостта на приватизационния орган TAIPED
 • Деполитизация на гръцката държавна администрация
 • Връщане на представителите на Тройката в Атина

Президентът на Еврогрупата Йерум Диселблум заяви, че гръцкият парламент трябва незабавно да започне да гласува законодателни промени, за да се приложат мерките, договорени в Брюксел. Ако това не се случи в следващите дни, Еврогрупата може да вземе становище в сряда, а след това да се потърси съгласието на националните парламенти от еврозоната за третия спасителен пакет.

Гръцки активи за 50 милиарда евро ще бъдат прехвърлени в нов фонд, който да спомогне за рефинансирането на гръцките банки. Този фонд ще се намира в Атина, а не в Люксембург, където беше планирано да бъде.

„Няма победители и губещи, не мисля, че гърците са били унижени и не мисля, че други европейски държави са загубили", каза председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер.

Ситуацията в Гърция е много напрегната и е в интерес на страната да направи стъпките, с които новата програма да се случи. Няма причина да се съмнявам в договорения план, законите вече са подготвени, каза германският канцлер Ангела Меркел.

Доверието може да бъде възвърнато, каза още тя.

Меркел подчерта, че спасяването на Гърция от фалит трябва да бъде в съответствие с начините, по които са спасени другите държави в подобна ситуация.

Oще: алексис ципрас  гърци  гърция  доналд туск  евро  еврозона  мвф  международни кредитори  спасителна програма  трети спасителен пакет 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани