24 часа върху горящия ферибот Norman Atlantic | webcafe.bg
newscafe

24 часа върху горящия ферибот Norman Atlantic

Webcafe.bg
28.12.2014, 08:36 (обновена 29.12.2014, 09:24)

1 от 8 снимки Назад Напред

Горящият ферибот Норман Атлантик

Един човек е загинал по информация на гръцките власти

* * * Фериботът под италиански флаг Norman Atlantic бедства в открито море между Италия и Албания след тежък пожар на борда, избухнал в неделя сутрин.

* * * На борда са пътували общо 478 души, от които - 58 служители на екипажа. Има най-малко една жертва - мъж от гръцки произход.

* * * Деветима български граждани присъстват в предварителния списък на пасажерите. 4-ма са спасени.

 

Следете развитието на кризата с ферибота Norman Atlantic на живо:

23:30 ч. - Спасителната операция в действие:

 

"190 души са спасени, 287 все още се намират на борда на ферибота. Спасителните операции ще продължат цяла нощ", пише в Twitter-профила на Италианските Военноморски сили.

21:30 ч. - Двама българи вече са спасени

Имената на Красимир Естов и Галин Хайтов присъстват във втория списък на спасените пасажери от Norman Atlantic, публикуван от пресцентъра на гръцкото министерство на морския транспорт.

59-годишният Красимир Естов и 50-годишният Галин Хайтов са качени на борда на ферибота "Aby Jeannette", чийто капитан е потвърдил имената на пасажерите.

Според данните от предварителния списък на борда на Norman Atlantic е трябвало да присъстват общо 9 български граждани.

Спасителните операции продължават, след като фериботът беше взет на буксир от италиански кораб.

Очаквайте подробности.

20:45 ч. - Слабости в мерките за сигурност на Norman Atlantic

Последната техническа проверка на ферибота Norman Atlantic е била проведена на 19 декември, като е приключила със заключение за наличие на слабости в мерките за безопасност.

На собственика на ферибота е даден срок от 2 месеца, за да приведе плавателния съд в съответствие с изискванията за сигурност.

 

Според доклада, показан от гръцката Nerit Tv, инспекцията е открила проблеми, свързани с плана за координация на издирвателните и спасителните дейности, който е задължителен според международните регулации на пасажерските кораби. Слабости са открити при проверката на плана за евакуация на ферибота, аварийното осветление и устройствата на херметическите врати.

20:15 ч. - Италианският кораб Marietta Barretta е успял да вземе на буксир горящия ферибот.

В най-скоро време може да започне операцията по стабилизирането на плавателния съд и буксирането му, съобщава италианският вестник La Stampa.

Опитите да се прихване авариралият ферибот отнеха няколко часа, а спасителната операция беше усложнена заради лошите метеорологични условия.

20:00 ч. - Деветима българи се намират на борда на горящия в Йонийско море ферибот „Норман Атлантик". Информацията на гръцките медии е потвърдена от българското външно министерство, което се позовава на официалния списък с пасажерите на борда.

Българското външно министерство разполага с името на един от тях: Красимир Естов, като за останалите пасажери с български паспорти са известни само инициали и фамилно име: С. Аргирова, Р. Тодорова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, С. Божилова и П. Ненова.

Все още не се знае колко от 9-та предварително записани български пасажери са били действително на борда на ферибота. Няма яснота и дали някой от тях е бил сред евакуираните 168 души, обясни говорителят на МВнР Бетина Жотева.

Спасителните екипи са успели да евакуират 168 души от общо 478 на борда.

На ферибота все още има 314 души. Има една жертва вследствие на инцидента - мъж от гръцки произход. Той е умрял при опит да стигне до спасителните лодки. Разпространяването на огъня е овладяно, съобщи гръцката телевизия Skai. „Фериботът е неуправляем и се насочва към албанското крайбрежие. Огънят не е потушен, но е под контрол", предаде телевизията.

Оцелелите пътници споделят, че много пътници са скачали в паниката, за да не изгорят на борда. Имало е и пасажери в гаражното отделение, откъдето е тръгнал огъня, съобщава кореспондентът на БНТ в Солун.

Фериботът под италиански флаг се запали тази сутрин по време на плаване от Гърция до Италия.

Norman Atlantic, пътуващ от Патрас, Западна Гръция, до италианското пристанище Анкона, се е намирал на 33 морски мили от малкия остров Отоной, когато е изпратил сигнал за помощ. Пожарът е избухнал в гаража на плавателния съд, в който е имало около 200 автомобила. Инцидентът е станал в 6 сутринта.

Хеликоптер и 2 спасителни кораба са тръгнали към мястото на инцидента, а товарен контейнерен кораб е бил в близост. В района духат силни ветрове, съобщават от бреговата охрана.

Част от пътниците са успели да напуснат ферибота, но високи вълни и силен вятър затрудняват евакуацията.

Имало е пасажери, които в паниката са скочили във водата.

Пасажер се е включил по телефона в гръцката SKAI и е съобщил, че спасителните лодки не стигат и че персоналът не е бил обучен. "Хората са отчаяни и крещят", казва друг свидетел.

Пожарът е тръгнал от отделението за колите, но бързо се е разпрострял и при пасажерите. Част от спасилите се пътници разказват, че подметките им започнали да се топят и нищо не се е виждало заради дима.

Към ферибота са били изпратени хеликоптер и два спасителни съда, а наблизо се намира контейнеровоз.

"Опитаха  се да спуснат няколко лодки, но не всички можем да се качим в тях. Няма никаква координация", описва един от пътниците. "Тъмно е, в трюмовете гори пожар. Намираме се на мостика и виждаме наближаващ кораб. Облекли сме спасителни жилетки и опитваме да се спасим."

Гръцките власти са поискали помощ от Италия за потушаването на пожара на ферибота, а в спасителната операция са се включили и албанските власти.

Министър-председателят на Италия Матѐо Рѐнци съобщи в Twitter, че морските им сили ще участват "на макс" в спасителните действия. Той написа още, че с гръцкия си колега Самарас следят ситуацията и си партнират

Понастоящем италианците координират спасителната операция, а от гръцка страна са пратени 6 хеликоптера и един самолет от типа Lockheed C-130.

Oще: norman atlantic  webcafe  анализи  бизнес  българия  герция  запалил се ферибот  инцидент  италия  коментари  медии  новини  политика  ферибот 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани