Къде изчезна звездното небе? | webcafe.bg
newscafe

Къде изчезна звездното небе?

webcafe.bg
11.06.2016, 15:44 (обновена 11.06.2016, 15:51)
Светлинно замърсяване

Черните зони имат най-чисто небе, след тях са сините и зелените, а най-светлинно замърсените са жълтите

Около 60% от европейците и 80% от американците не могат да видят Млечния път. Изкуственото осветление на градовете създава постоянно "небесно сияние", което засенчва погледа към звездите. Така светлинното замърсяване вече не е проблем само на астрономите. То пречи и на обикновените хора да се наслаждават на красотата на нощния небосклон.

Над 80 на сто от човечеството живее под небе, озарявано от изкуствена светлина, а една трета от населението на планетата не може да наблюдава никога Млечния път заради светлинното замърсяване.

Италиански учени съставиха световен атлас на изкуственото осветление, което е своего рода замърсител на околната среда. То има отрицателно въздействие върху екологията и върху здравето на хората - води до липса на енергичност и проблеми в съня.

Според ръководителя на проучването Фабио Фалчи широкото използване на LED осветление стремително води до удвояване и утрояване на луминисцентността на небето по време на тъмни нощи.

В Западна Европа съществуват ограничени зони, в които небето не е замърсено от изкуственото осветление. Те са разположени в някои части на Шотландия, Швеция, Норвегия, Испания и Австрия.

От публикувания от италианските учени атлас става видно, че 99 процента от територията на САЩ и на Западна Европа е светлинно замърсена.

Жителите на Сингапур например вече не знаят какво е истинска тъмна нощ. Най пощадени от явлението са някои африкански страни, като Чад, Централноафриканската Република и Мадагаскар.

 

Oще: астрномия  атлас на изкуственото осветление  екология  замърсяване  изкуствено осветление  млечен път  светлинно замърсяване 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 12.06.201602:36

Италианските учени доста са се изхвърлили и не ви прави чест, че преписвате дословно вместо да вдигнете глава и погледнете небето.
Млечният път се вижда чудесно от малките села, каквито има стотици хиляди в Западна Европа. А между селата пък е пълно с места, където светлинното замърсяване е изключително ниско. Дори и край големите градове е така - мръднете на 30 км извън София и сами ще се убедите. Става дори за любителска астрономия.
Ако пък ви мързи просто потърсете в Интернет - пълно е със снимки на Млечния път правени близо до градове, включително и огромни като например Хонг Конг.

Замърсяването е проблем на учението, на които им трябват наистина много ниски или нулеви стойности при гледане на обекти, особено близо до хоризонта. Но за обикновеничя човек положението изобщо не е толкова лошо, колкото са ви наплашили.
Ето ви една карта, която представя нешата малко по-реално. От бутона с кръстче може да измерите замърсяването в определена точка и да ог сравните с легендата вдясно.
http://www.lightpollutionmap.info
   

оценка

+0 -0