Китай влиза в проекта за АЕЦ "Хинкли Пойнт" | webcafe.bg
newscafe

Китай влиза в проекта за АЕЦ "Хинкли Пойнт"

Webcafe.bg, по BBC
21.10.2015, 20:28 (обновена 21.10.2015, 20:59)
си дзинпин в лондон

Снимка: © Getty Images

Мултимилиардната сделка, сключена днес между Великобритания и Китай, означава, че първата нова ядрена мощност в страната от 30 години насам би трябвало да заработи през 2025 г.

EDF Energy се споразумя с Китайската национална ядрена корпорация (КНЯК) за включване в проекта за строителство на нова ядрена мощност на площадката Хинкли Пойнт в Съмърсет.

Новината беше потвърдена по време на пресконференцията на британския премиер Дейвид Камерън и китайския президент Си Дзинпин в Лондон.

От френската държавна компания EDF обявиха, че крайната цена възлиза на 18 млрд. британски лири (около 24,5 млрд. евро). Китайската ядрена корпорация ще плати 6 млрд. британски лири (малко над 8,1 млрд. евро) за 1/3 от проекта.

EDF обяви, че е възможно да потърси купувач за още 15% дял от проекта, но във всеки случай ще запази мажоритарната си собственост.

Президентът Си Дзинпин се срещна с премиера Дейвид Камерън на втория ден от държавното си посещение във Великобритания.

Очаква се двете страни да сключат търговски споразумения в размер на повече от 30 млрд. британски лири (40,8 млрд. евро) по време на четиридневната визита на китайската делегация.

Документът урежда още по-широко партньорство с Великобритания, като се планира строителството на още две нови ядрени мощности - в Сайзуел и Брадуел.

Макар че вече е подписано споразумение за стратегически инвестиции и за трите атомни проекта, само за Хинкли беше определен краен срок - по план новата централа трябва да започне производството на ток през 2025 г.

АЕЦ "Брадуел" би трябвало да заработи с реактор, проектиран от Китай.

Бизнес-кореспондентът на BBC Камал Ахмед коментира, че окончателното инвестиционно решение между EDF и КНЯК, което до голяма степен би било формалност, вероятно ще бъде подписано до няколко седмици.

Преди месец финансовият министър на Великобритания Джордж Озборн посети Китай и договори сделката, която ще позволи на Пекин да инвестира в Хинкли Пойнт.

Проектът "Хинкли пойнт" е критикуван заради високата му цена, забавянето на инвестиционните решения, както и заради графика на строителството.

Правителството беше подложено на критики заради договарянето на цена за мегават час електроенергия, произведена от бъдещата АЕЦ, възлизаща на 92,5 британски лири (125,9 евро). Тази сума е над два пъти по-висока от настоящата изкупна цена на електричеството.

Това би означавало повишаване на потребителските сметки за ток, твърдят някои критици на проекта като "Грийнпийс".

Кабинетът на Камерън твърди, че строителството на новата атомна централа ще създаде 25 000 работни места, а мощността ще осигури достатъчно електроенергия за захранването на 6 млн. домакинства.

Опонентите изразяват и притеснения относно националната сигурност заради факта, че Китай ще получи централна роля в ядреното бъдеще на Великобритания.

Лорд Сасуун, ръководител на Китайско-британския бизнес съвет, обаче твърди, че не вижда проблем в тази насока.

"Защо Китай би спрял атомна централа, в която притежава собственост", попита той в интервю за BBC. "Не ми се струва никак логично - освен при извънредни обстоятелства. Но тогава този въпрос би бил най-малкият проблем на Великобритания"

От януари 2016 г. британското правителство планира да сложи началото на пилотна схема, по която китайските граждани ще могат да получават двугодишна туристическа виза за 85 британски лири (115 евро) - за сравнение, в момента стойността й възлиза на 324 лири (440 евро).

Говорителят на премиера Камерън обяви, че целта на тази мярка е да помогне за увеличаването на броя на китайските туристи, посещаващи Острова.

През последните 5 години този брой нарасна над 2 пъти, а приносът от туризма в икономиката на страната се изчислява на близо 500 млн. британски лири (680 млн. евро) годишно.

Министерството на финансите се надява, че до 10 години Китай ще се превърне във втория по големина търговски партньор.

Визитата на Си Дзинпин идва на фона на повишаването на безработицата в сектора на производството на стомана във Великобритания. Един от факторите за кризата е евтиният китайски внос.

Наскоро Tata Steel обяви нова серия съкращения на 1200 работни места в заводите в Скънторп и Ланаркшър.

Премиерът Камерън обяви, че ще повдигне въпроса с вноса на стомана по време на срещата си с президента Си Дзинпин.

След разговорите на Даунинг Стрийт китайският държавен ръководител ще посети офисите на комуникационната компания Huawei в Лондон. По-късно ще участва в приема, организиран от кмета на Лондон в Гилдхол.

Стийв Хилтън, бивши политически съветник на Дейвид Камерън до 2012 г., коментира пред BBC, че Великобритания би трябвало да наложи санкции върху Китай заради "порочната политическа репресия" и "непрекъснатите кибер-атаки", вместо да разпъва червения килим.

"Това е едно от най-тежките национални унижения, на които сме били свидетели, откакто отидохме да просим пред МВФ през 70-те години", каза Хилтън.

"Истината е, че Китай има престъпен режим не по-малко лош от този в Русия или Иран, затова просто не разбирам защо сервилничим пред тях, вместо да се противопоставим", коментира още той.

Зен Доншан, старши вицепрезидент на Китайската национална ядрена корпорация (разбира се, водещ член на Комунистическата партия в това си качество), коментира, че Китай желае да запази репутацията си и не би рискувала провал на подобен проект.

Мултимилиардната сделка, сключена днес между Великобритания и Китай, означава, че първата нова ядрена мощност в страната от 30 години насам ще заработи през 2025 г. Разбира се, ако всичко върви по план - а това определено е под голям въпрос, като се има предвид нормалното забавяне във всеки ядрен проект.

А Китай ще играе огромна роля за строителството и експлоатацията на "Хинкли Пойнт".

Oще: edf  edf energy  webcafe  аец  анализи  атомна централа  бизнес  брадуел  българия  великобритания  джордж озборн  енергетика  забавление  инвестиция  китай  китайска национална ядрена корпорация  коментари  лайфстайл  лондон  медии  нова атомна централа  новини  пекин  политика  проектът хинкли пойнт  развлечение  сайзуел  хинкли пойнт  цена на тока  ядрена енергетика 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани