Никола Саркози загуби вътрешните избори на десницата | webcafe.bg
newscafe

Никола Саркози загуби вътрешните избори на десницата

Webcafe
21.11.2016, 07:29 (обновена 21.11.2016, 15:30)
Никола Саркози и Карла Бруни

Снимка: © Getty Images

Саркози загуби първичните избори на десницата

Бившият държавен глава на Франция Никола Саркози отпадна на първичните избори на Републиканската партия за кандидат-президент. Той беше победен от Франсоа Фийон ( министър-председател на Франция по времето на Саркози - 2007-2012 г. ). Втори остана Ален Жюпе. Двамата ще се изправят един срещу друг в неделя на втори тур от вътрешните избори, след който ще стане ясно името на кандидат-президента на френската десница.

Саркози посочи, че не изпитва горчивина или тъга и желае най-доброто на своята държава.

"Не успях да убедя мнозинството от избирателите", каза Саркози. „За мен е време да започна живот с повече страст за личния и по-малко страст - за обществения живот", каза още той.

"Защитих своите ценности и убеждения с плам и твърдост. Уважавам и разбирам волята на избирателите да предпочетат кандидат, различен от мен", каза още той.

Никола Саркози концентрира кампанията си върху хард-лайн мерки за сигурност и намаляване на броя на чуждестранните имигранти, но се оказа "големият губещ" на фона на обещанията за "шокова" икономическа реформа от страна на Фийон.

Саркози даде подкрепата си на водача във временното класиране Фийон, чиито политически решения били по-близки на неговите, отколкото тези на Жюпе.

"Каквито и да са били досегашните ни неразбирателства, струва ми се, че Франсоа Фийон разбира по-добре какви предизвикателства стоят пред Франция. Затова ще гласувам за него", каза Саркози. Малко след речта на Саркози, хората от щаба му призоваха изоставащия кандидат Ален Жюпе да се откаже от участие на втория тур на първичните избори и да признае победата на Франсоа Фийон.

Бившият президент благодари на екипа си и пожела "пълноценен политически живот" на всички кандидати на Републиканската партия.

"Късмет, Франция. Аз съм французин и оставам французин", каза Саркози.

Той обяви, че избирателите трябва да бъдат оставени да направят своя свободен избор, но се обърна към тях с молба "никога да не поемат по пътя на крайностите".

Вероятно е кандидатът на Републиканската партия да стигне до балотаж на президентския вот през 2017 г., изправяйки се срещу крайнодесния лидер Марин льо Пен.

Управляващите в момента социалисти не се ползват с голямо доверие сред обществото и са разделени дотолкова, че не изглежда възможно ляв кандидат да прескочи първия тур на изборите през април.

Към момента социологическите проучвания показват, че най-вероятно кандидатът на десницата ще спечели втория тур от изборите през май.

Какъв е проектът на Франсоа Фийон за бъдещето на Франция?

"Успях да спечеля благодарение на онези мъже и жени, които искат да поправим Франция и които говорят езика на истината. На всички французи, независимо какъв е бил изборът им, искам да кажа, че заедно ще изградим една силна алтернатива, за да възродим Франция".

С тези думи бившият министър-председател Франсоа Фийон се обърна към симпатизантите на Републиканската партия след убедителната си победа на първия тур от първичните избори на десницата.

Ако може да се има доверие на социологическите прогнози шест месеца преди президентските избори през 2017 г. - Фийон е фаворит за победа на евентуален балотаж срещу крайнодясната Марин льо Пен.

И все пак - какъв е проектът на Франсоа Фийон за бъдещето на Франция?

Победата на 62-годишния депутат от Париж на първия тур на първичните избори показа, че симпатизантите на десницата предпочитат либерална програма по отношение на икономиката и консервативен подход по отношение на социалните въпроси.

Бившият министър-председател обяви намеренията си да се кандидатира за държавен глава още през 2013 г., като още оттогава работи по програмата си.

"Либерален шок" в икономиката

Малко след като беше назначен за министър-председател от Никола Саркози през 2007 г., Франсоа Фийон обяви, че "е застанал начело на една държава в ситуация на фалит". Програмата му е най-яркото доказателство, че все още е убеден в правотата на оценката си от преди 10 години.

Фийон беше единственият кандидат от седмината претенденти за президентската номинация на Републиканската партия, който твърдеше, че съкращаването на разходите е най-важната мярка за спасяване на френската икономика.

Ако той бъде избран за президент на Франция през май 2017 г., ще приложи програма за икономии на 110 млрд. евро върху обществените финанси.

Една трета от намаляването на разходите ще бъде за сметка на държавния бюджет, 20% от местните власти, а останалата част от съкращенията ще засегнат системата на общественото осигуряване.

За да постигне това ниво на икономии, Фийон обещава да съкрати 500 000 работни места в държавния сектор, да вдигне пенсионната възраст до 65 г. (в момента е 62 г. за мъжете и за жените) до 2022 г., да хармонизира пенсионните режими, както и да наложи 39-часова работна седмица за държавните служители.

С цел да възстанови ръста на икономиката въпреки драстичните мерки, кандидат-президентът планира инжектиране на 40 млрд. евро за облекчаване на бремето на производителите и да намали корпоративния данък на 25%. Разликата ще бъде компенсирана с увеличаване на ДДС с 2% (в момента е 20% с възможност за освобождаване или плащане на по-ниска ставка за определени търговски дейности).

Фийон обещава да "освободи" предприятията, като позволи на мениджмънта да преговаря за работно време в рамките на максималния лимит от 48 часа на седмица, да разбие "монопола на синдикатите" и да върне праговете на социалното осигуряване.

Според програмата на Фийон, безработицата ще спадне до под 7% за пет години, а до 10 години Франция ще бъде първата европейска икономика.

Въпреки това той предвижда сериозен бюджетен дефицит през 2017 (-4,7%) и 2018 г. (-4,5%) - по думите му, това е цената на "предизборните обещания" на президента Франсоа Оланд през 2016 г.

Oще: ален жупе  избори за президент във франция  карла бруни  никола саркози  париж  политика  франсоа фийон  франция  френски избори 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 21.11.201611:36

Естествено че ще ги загуби. Когато спечели изборите за президент навремето имаше щастливи хора по улиците във Франция. 6 години по-късно се видя че не е направил и най-малки икономически реформи. щото е пъзльо, който повече го е грижа да бъде преизбран, отколкото да свърши някаква работа.

И той като нашите псевдо десни, дето за чеп за зеле не стават.

И за бога УебКайве, престанете да изписвате "държава" там където трябва да се напише "страна".

"Саркози посочи, че не изпитва горчивина или тъга и желае най-доброто на своята държава."

"страна" бе хора, не "държава".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани